Pikantna zupa czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa czosnkowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrusz kromkę chleba i dodaj do czosnku, cały czas mieszając.

Krok 2

Czosnek obierz i pokrój na plastry. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek.

Krok 3

Dodaj paprykę i pieprz cayenne. Zalej 1,5l wody, dodaj Bulionetki Bulion drobiowy Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Krok 4

Lekko ubij jajka i wlej je do zupy, zwracając uwagę na to, by się nie zagotowała. Posyp natką pietruszki i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa czosnkowa Zupa czosnkowa

Czosnek to nie tylko ostry, wyraźny dodatek do dań głównych. Możesz z niego zrobić też zupę, która będzie dobrze smakować podana zarówno na ciepło, jak i w wersji letniej. Do jej przygotowania potrzebujesz podstawowych składników: ząbków czosnku oraz jajek. Niezbędny jest również bulion warzywny lub mięsny (możesz też z powodzeniem wykorzystać resztę rosołu). Bulion warzywny z łatwością zrobisz, dodając do gotującej się wody świeżą pietruszkę, marchewkę, pora oraz selera. Później możesz wykorzystać te warzywa np. do sałatki z majonezem lub innego dania. Czosnek należy zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy, by wydobyć z niego intensywny smak. Ubite jajka i rozkruszona kromka chleba nadadzą zupie gęstszą konsystencję oraz złocisty kolor. Przed dodaniem lekko ubitych jajek pilnuj, by bulion się nie zagotował. Do całości możesz dołożyć cebulę i pokrojone warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru. Podając zupę, warto oprószyć ją posiekaną natką pietruszki. To potrawa wprost idealna dla wszystkich lubiących smak czosnku. Smacznego!