Pikantna zupa czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa czosnkowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrusz kromkę chleba i dodaj do czosnku, cały czas mieszając.

Krok 2

Czosnek obierz i pokrój na plastry. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek.

Krok 3

Dodaj paprykę i pieprz cayenne. Zalej 1,5l wody, dodaj Bulionetki Bulion drobiowy Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Krok 4

Lekko ubij jajka i wlej je do zupy, zwracając uwagę na to, by się nie zagotowała. Posyp natką pietruszki i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa czosnkowa Zupa czosnkowa

Czosnek to nie tylko ostry, wyraźny dodatek do dań głównych. Możesz z niego zrobić też zupę, która będzie dobrze smakować podana zarówno na ciepło, jak i w wersji letniej. Do jej przygotowania potrzebujesz podstawowych składników: ząbków czosnku oraz jajek. Niezbędny jest również bulion warzywny lub mięsny (możesz też z powodzeniem wykorzystać resztę rosołu). Bulion warzywny z łatwością zrobisz, dodając do gotującej się wody świeżą pietruszkę, marchewkę, pora oraz selera. Później możesz wykorzystać te warzywa np. do sałatki z majonezem lub innego dania. Czosnek należy zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy, by wydobyć z niego intensywny smak. Ubite jajka i rozkruszona kromka chleba nadadzą zupie gęstszą konsystencję oraz złocisty kolor. Przed dodaniem lekko ubitych jajek pilnuj, by bulion się nie zagotował. Do całości możesz dołożyć cebulę i pokrojone warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru. Podając zupę, warto oprószyć ją posiekaną natką pietruszki. To potrawa wprost idealna dla wszystkich lubiących smak czosnku. Smacznego!