Pikantna zupa czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa czosnkowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrusz kromkę chleba i dodaj do czosnku, cały czas mieszając.

Krok 2

Czosnek obierz i pokrój na plastry. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek.

Krok 3

Dodaj paprykę i pieprz cayenne. Zalej 1,5l wody, dodaj Bulionetki Bulion drobiowy Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Krok 4

Lekko ubij jajka i wlej je do zupy, zwracając uwagę na to, by się nie zagotowała. Posyp natką pietruszki i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa czosnkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa czosnkowa Zupa czosnkowa

Czosnek to nie tylko ostry, wyraźny dodatek do dań głównych. Możesz z niego zrobić też zupę, która będzie dobrze smakować podana zarówno na ciepło, jak i w wersji letniej. Do jej przygotowania potrzebujesz podstawowych składników: ząbków czosnku oraz jajek. Niezbędny jest również bulion warzywny lub mięsny (możesz też z powodzeniem wykorzystać resztę rosołu). Bulion warzywny z łatwością zrobisz, dodając do gotującej się wody świeżą pietruszkę, marchewkę, pora oraz selera. Później możesz wykorzystać te warzywa np. do sałatki z majonezem lub innego dania. Czosnek należy zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy, by wydobyć z niego intensywny smak. Ubite jajka i rozkruszona kromka chleba nadadzą zupie gęstszą konsystencję oraz złocisty kolor. Przed dodaniem lekko ubitych jajek pilnuj, by bulion się nie zagotował. Do całości możesz dołożyć cebulę i pokrojone warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru. Podając zupę, warto oprószyć ją posiekaną natką pietruszki. To potrawa wprost idealna dla wszystkich lubiących smak czosnku. Smacznego!