
Składniki
750 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, kurki zostaw w całości lub przekrój tylko na pół. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój na plastry. Ziemniaki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i grzyby. Przesmaż i zalej 1 litrem wody. Gotuj około 15 minut.

Krok 3
Do gotującego się wywaru grzybowego dodaj Kremową zupę borowikową Knorr cały czas mieszając.

Krok 4
Dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw pieprzem. Podawaj zupę grzybową posypaną natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa leśna
Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dzień. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników m.in. różnego rodzaju grzybów (świeżych lub suszonych), takich jak: podgrzybki, maślaki czy kurki (świetnie sprawdzą się także borowiki), ziemniaków, marchwi, cebuli oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, użyj jedynie świeżo zmielonego pieprzu, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Aby leśnej zupie grzybowej nadać intensywnego smaku, dopraw ją gałązką lubczyku i odrobiną soku z cytryny. Grzyby pokrój w plastry (wyjątkiem są kurki, które należy zostawić w całości). Jeśli używasz suszonych grzybów, nie zapomnij o ich namoczeniu w chłodnej wodzie. Zupa grzybowa najlepiej smakuje serwowana na ciepło z ziemniakami, grzankami lub makaronem (dobrze sprawdzą się łazanki albo kokardki). Serwuj na głębokim talerzu, misce lub jako czystą zupę w dużej filiżance, obok chrupiącego pieczywa. Przed podaniem zupy grzybowej, udekoruj ją natką pietruszki i kleksem śmietany. Smacznego!