
Składniki
null
15 dekagramów
5 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 750 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostki Buliony na włoszczyżnie
Krok 2
Obierz cebule i posiekaj bardzo drobno. Po oczyszczeniu łodyg, selera naciowego pokrój je w plasty.
Krok 3
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i seler. Smaż mieszając przez cały czas smażenia, około 5 minut.
Krok 4
Całość zalej bulionem warzywnym. Wywar gotuj mniej więcej godzinę, koniecznie pod przykryciem.
Krok 5
Ser starannie rozgnieć widelcem do uzyskania jednolitej masy, a następnie dolej do niego śmietanę.
Krok 6
Masę serową dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Zupę przepuść przez sito, lub zmiksuj, by pozbyć się jakichkolwiek grudek.
Krok 7
Umytą gruszkę przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i łuski ze środka, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Przed podaniem porcje ozdób plastrem gruszki i liściem selera naciowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej