
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
200 mililitrów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z szerokim dnem podsmaż cebule i pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę.
Krok 2
Dodaj upieczony farsz dyni oraz przyprawy. Całość smaż chwilę, a następnie dodaj 500 ml wody i 200 ml soku pomarańczowego. Wszystko razem gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Zupę dopraw do smaku Bulionetką, po czym wszystko dokładnie zmiksuj w malakserze.
Krok 4
Zupę na koniec zapraw śmietaną. W razie potrzeby dopraw do smaku odrobiną soli i cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni
Sok pomarańczowy w zupie? Taka kombinacja może wydawać się dziwna, gwarantuje jednak interesujący smak. Szczególnie wtedy, kiedy występuje z dynią. Zupa przygotowana według tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym, delikatnym smakiem. Na początku zadbaj o odpowiednie przygotowanie dyni – jej kawałki upiecz w piekarniku do miękkości. Dzięki takiemu przyrządzeniu i blendowaniu Twoje pierwsze danie będzie miało gładką, kremową konsystencję. Jego łagodność świetnie przełamią odpowiednie, wyraziste przyprawy – w tym przypadku imbir, cynamon i ostra papryczka. Taka kombinacja sprawia, że zupa jest lekko pikantna, ma też właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się w chłodniejszy, deszczowy dzień. Najlepiej smakuje zabielona śmietaną 18%. Masz w domu dynię i nie wiesz co z nią zrobić? Skorzystaj z tego przepisu.