Zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

200 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem podsmaż cebule i pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę.

Krok 2

Dodaj upieczony farsz dyni oraz przyprawy. Całość smaż chwilę, a następnie dodaj 500 ml wody i 200 ml soku pomarańczowego. Wszystko razem gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu.

Krok 3

Zupę dopraw do smaku Bulionetką, po czym wszystko dokładnie zmiksuj w malakserze.

Krok 4

Zupę na koniec zapraw śmietaną. W razie potrzeby dopraw do smaku odrobiną soli i cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni Zupa z dyni

Sok pomarańczowy w zupie? Taka kombinacja może wydawać się dziwna, gwarantuje jednak interesujący smak. Szczególnie wtedy, kiedy występuje z dynią. Zupa przygotowana według tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym, delikatnym smakiem. Na początku zadbaj o odpowiednie przygotowanie dyni – jej kawałki upiecz w piekarniku do miękkości. Dzięki takiemu przyrządzeniu i blendowaniu Twoje pierwsze danie będzie miało gładką, kremową konsystencję. Jego łagodność świetnie przełamią odpowiednie, wyraziste przyprawy – w tym przypadku imbir, cynamon i ostra papryczka. Taka kombinacja sprawia, że zupa jest lekko pikantna, ma też właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się w chłodniejszy, deszczowy dzień. Najlepiej smakuje zabielona śmietaną 18%. Masz w domu dynię i nie wiesz co z nią zrobić? Skorzystaj z tego przepisu.