Zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

200 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem podsmaż cebule i pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę.

Krok 2

Dodaj upieczony farsz dyni oraz przyprawy. Całość smaż chwilę, a następnie dodaj 500 ml wody i 200 ml soku pomarańczowego. Wszystko razem gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu.

Krok 3

Zupę dopraw do smaku Bulionetką, po czym wszystko dokładnie zmiksuj w malakserze.

Krok 4

Zupę na koniec zapraw śmietaną. W razie potrzeby dopraw do smaku odrobiną soli i cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni Zupa z dyni

Sok pomarańczowy w zupie? Taka kombinacja może wydawać się dziwna, gwarantuje jednak interesujący smak. Szczególnie wtedy, kiedy występuje z dynią. Zupa przygotowana według tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym, delikatnym smakiem. Na początku zadbaj o odpowiednie przygotowanie dyni – jej kawałki upiecz w piekarniku do miękkości. Dzięki takiemu przyrządzeniu i blendowaniu Twoje pierwsze danie będzie miało gładką, kremową konsystencję. Jego łagodność świetnie przełamią odpowiednie, wyraziste przyprawy – w tym przypadku imbir, cynamon i ostra papryczka. Taka kombinacja sprawia, że zupa jest lekko pikantna, ma też właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się w chłodniejszy, deszczowy dzień. Najlepiej smakuje zabielona śmietaną 18%. Masz w domu dynię i nie wiesz co z nią zrobić? Skorzystaj z tego przepisu.