
Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
2 sztuki
5 ziaren
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
0.6 szklanki
1 szczypta
5 dekagramów
3 łyżki
3 sztuki
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj kostki Rosół z kury Knorr oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj do czasu, gdy staną się miękkie.
Krok 3
Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody dobrze wymieszaj w małej misce i zagnieć twarde ciasto.
Krok 4
Palcami skub niewielkie kluski i formujemy wałeczki. Wrzucaj je do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj 5 minut.
Krok 5
Cebulę, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj do zupy. Posyp posiekaną zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































