Zupa ziemniaczana na boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana na boczku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

2 sztuki

5 ziaren

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

0.6 szklanki

1 szczypta

5 dekagramów

3 łyżki

3 sztuki

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj kostki Rosół z kury Knorr oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj do czasu, gdy staną się miękkie.

Krok 3

Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody dobrze wymieszaj w małej misce i zagnieć twarde ciasto.

Krok 4

Palcami skub niewielkie kluski i formujemy wałeczki. Wrzucaj je do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj 5 minut.

Krok 5

Cebulę, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj do zupy. Posyp posiekaną zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana na boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej