Zupa ziemniaczana na boczku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

5 dekagramów

3 łyżki

0.5 kilograma

5 ziaren

0.6 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj kostki Rosół z kury Knorr oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj do czasu, gdy staną się miękkie.

Krok 1

Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody dobrze wymieszaj w małej misce i zagnieć twarde ciasto.

Krok 1

Palcami skub niewielkie kluski i formujemy wałeczki. Wrzucaj je do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj 5 minut.

Krok 1

Cebulę, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj do zupy. Posyp posiekaną zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej