Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
2 sztuki
5 ziaren
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
0.6 szklanki
1 szczypta
5 dekagramów
3 łyżki
3 sztuki
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj kostki Rosół z kury Knorr oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj do czasu, gdy staną się miękkie.
Krok 3
Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody dobrze wymieszaj w małej misce i zagnieć twarde ciasto.
Krok 4
Palcami skub niewielkie kluski i formujemy wałeczki. Wrzucaj je do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj 5 minut.
Krok 5
Cebulę, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj do zupy. Posyp posiekaną zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej