
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój w podłużne plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Krok 2
Mięso z indyka przesmaż na rozgrzanej oliwie, wlej szklankę wody i dodaj Fix Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut. Dodaj pokruszoną fetę.

Krok 3
Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj jogurtem i rozłóż trzy płaty makaronu. Ponownie posmaruj jogurtem, posyp odrobiną sera i wyłóż część mięsnego sosu oraz plastry cukinii.

Krok 4
Czynność tę powtórz do momentu wykończenia składników (3 warstwy). Ostatnią warstwę makaronu posmaruj jogurtem i posyp pozostałym serem oraz suszonym oregano. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 40 minut. Gotową zapiekankę podawaj z pomidorowym sosem, udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Oprócz cukinii możesz użyć również innych grillowanych warzyw, jak np. bakłażana, czy tez papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z cukinią
Klasyczna potrawa kuchni włoskiej – lasagne – będzie równie smaczna, jeśli dodasz do niej cukinię oraz ser feta, a wieprzowinę zastąpisz mielonym mięsem z indyka. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego prostego dania jest pokrojenie cukinii wzdłuż na podłużne plastry. Następnie skrop je oliwą i smaż z obu stron na patelni grillowej. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni, zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos w proszku – dzięki niemu potrawa nabierze wyrazistego smaku. Duś przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje, a na koniec dodaj pokruszoną fetę. Dno i boki naczynia żaroodpornego nasmaruj gęstą śmietaną i ułóż w nim płaty makaronu do lasagne. Pokryj je kolejną warstwą śmietany, posyp startym żółtym serem, po czym wyłóż część mięsnego sosu i plastry grillowanej cukinii. W tej samej kolejności układaj pozostałe składniki, aż do ich wyczerpania. Wierzch lasagne ponownie posmaruj śmietaną i posyp serem. Piecz, aż wierzch dania się zarumieni. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu, najlepiej z dodatkiem prostego sosu pomidorowego.