Składniki
2 ziarna
3 sztuki
3 sztuki
5 dekagramów
3 sztuki
6 plastrów
2 sztuki
250 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewki obieramy,myjemy i kroimy w dość dużą kostkę.Cebule i pory drobno siekamy,podsmażamy w garnku na maśle.Dodajemy drobno posiekany czosnek i bekon.Smażymy około 10 minut.
Krok 2
Do cebuli dodajemy ziemniaki,marchewkę i bulion.Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.Doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy,aż warzywa zmiękną.
Krok 3
Zupę zdejmujemy z ognia,studzimy,a następnie miksujemy na krem.Zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku.Podgrzewamy.Podajemy z groszkiem ptysiowym i dekorujemy koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej