
Składniki
2 ziarna
3 sztuki
3 sztuki
5 dekagramów
3 sztuki
6 plastrów
2 sztuki
250 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewki obieramy,myjemy i kroimy w dość dużą kostkę.Cebule i pory drobno siekamy,podsmażamy w garnku na maśle.Dodajemy drobno posiekany czosnek i bekon.Smażymy około 10 minut.
Krok 2
Do cebuli dodajemy ziemniaki,marchewkę i bulion.Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.Doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy,aż warzywa zmiękną.
Krok 3
Zupę zdejmujemy z ognia,studzimy,a następnie miksujemy na krem.Zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku.Podgrzewamy.Podajemy z groszkiem ptysiowym i dekorujemy koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej