Babka cytrynowa z serduszkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

146 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

200 gramów

4 sztuki

220 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kasię zmiksuj z cukrem na białą, puszystą masę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijaj do masy maślanej, nie przestawaj miksować.

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 1

Krok 2

Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, delikatnie zmiksuj na wolnych obrotach lub wymieszaj. Dodaj skórkę otartą z cytryny - wymieszaj.

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę - delikatnie wymieszaj z ciastem.

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 3

Krok 4

Odłóż około 1/3 ciasta i wymieszaj z kakao.

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę o wymiarach 17 cm x 8 cm natłuść i oprósz mąką pszenną. Wypełnij kakaowym ciastem. Piecz w temperaturze 160 ºC przez około 45 minut (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Wyjmij, przestudź.

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 5

Krok 6

Tę samą keksówkę ponownie wysmaruj Kasią i oprósz mąką pszenną. Na dno foremki wyłóż cienką warstwę jasnego ciasta, następnie w formie poukładaj serduszka wycięte z ciemnego ciasta, jak na zdjęciu.

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 6

Krok 7

Resztę formy wypełnij jasnym ciastem całkowicie przykrywając serduszka. Piecz w temperaturze 160 ºC przez około 35 minut (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).

Babka cytrynowa z serduszkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cytrynowa z serduszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka z krówkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cytrynowa z serduszkiemBabka cytrynowa z serduszkiem

Babka cytrynowa jest miękka i puszysta. Kto choć raz jej spróbował, wie, że to doskonała propozycja na wiele okazji. Nieodłączny element Wielkanocy. Wypiek, z którym poradzą sobie kulinarni amatorzy. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę pysznego. Weźmiemy pod lupę przepis na babkę cytrynową z serduszkiem. Uwaga! Zachwyca nie tylko słodkim smakiem, ale i wyglądem.

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów i miłośników słodkości. Skusisz się? Chyba nie trzeba namawiać cię dwa razy?

Na jaką okazję?

Na pogaduchy przy kubku dobrej herbaty. Babka cytrynowo-kakaowa sprawdzi się także jako niedzielny deser oraz jako element świątecznego stołu.

Czy wiesz, że?

W Polsce pojawiła się pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta przepis na babkę rozpowszechnił się w krajach europejskich. Dużym zainteresowaniem cieszyła się szczególnie we Francji.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia babki cytrynowej możesz użyć także innych składników – wykorzystaj to, co masz pod ręką, np. wiórki kokosowe.