Babka cytrynowa z serduszkiem

- Krok 1Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kasię zmiksuj z cukrem na białą, puszystą masę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijaj do masy maślanej, nie przestawaj miksować.
- Krok 2Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, delikatnie zmiksuj na wolnych obrotach lub wymieszaj. Dodaj skórkę otartą z cytryny - wymieszaj.
- Krok 3Białka ubij na sztywną pianę - delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Krok 4Odłóż około 1/3 ciasta i wymieszaj z kakao.
- Krok 5Formę keksówkę o wymiarach 17 cm x 8 cm natłuść i oprósz mąką pszenną. Wypełnij kakaowym ciastem. Piecz w temperaturze 160 ºC przez około 45 minut (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Wyjmij, przestudź.
- Krok 6Tę samą keksówkę ponownie wysmaruj Kasią i oprósz mąką pszenną. Na dno foremki wyłóż cienką warstwę jasnego ciasta, następnie w formie poukładaj serduszka wycięte z ciemnego ciasta, jak na zdjęciu.
- Krok 7Resztę formy wypełnij jasnym ciastem całkowicie przykrywając serduszka. Piecz w temperaturze 160 ºC przez około 35 minut (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).

Babka cytrynowa jest miękka i puszysta. Kto choć raz jej spróbował, wie, że to doskonała propozycja na wiele okazji. Nieodłączny element Wielkanocy. Wypiek, z którym poradzą sobie kulinarni amatorzy. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę pysznego. Weźmiemy pod lupę przepis na babkę cytrynową z serduszkiem. Uwaga! Zachwyca nie tylko słodkim smakiem, ale i wyglądem.
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów i miłośników słodkości. Skusisz się? Chyba nie trzeba namawiać cię dwa razy?
Na jaką okazję?
Na pogaduchy przy kubku dobrej herbaty. Babka cytrynowo-kakaowa sprawdzi się także jako niedzielny deser oraz jako element świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
W Polsce pojawiła się pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta przepis na babkę rozpowszechnił się w krajach europejskich. Dużym zainteresowaniem cieszyła się szczególnie we Francji.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia babki cytrynowej możesz użyć także innych składników – wykorzystaj to, co masz pod ręką, np. wiórki kokosowe.