Babka grecka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 sztuki

0.75 opakowania

1.25 szklanki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, żółtka, cukier-utrzeć na puch tak, aby cukier się rozpuścił.

Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem i pomału dosypywać do masy maślanej ciągle ucierając.

Krok 3

Dodać krople aromatu i utrzeć.

Krok 4

Białka ubić osobno na sztywno ze szczyptą soli i za pomocą łyżki drewnianej pomału wymieszać z ciastem.

Krok 5

Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika na najniższy poziom na siatce i piec 50-60 min. w temp. 170 st. C.

Krok 6

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 03.03.2018

    Pychota :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej