Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżeczka
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skórkę bakłażanów ponakłuwaj w kilku miejscach. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2
Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na cztery części i wykrój gniazda nasienne. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Posiekaj natkę kolendry, wyciśnij sok z cytryny. Z owocu granatu wyłuskaj ziarna.

Krok 4
W kielichu miksera umieść obrane bakłażany i czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj na pastę.

Krok 5
Do pasty dodaj tahini, przyprawę Za'atar Knorr, Paprykę ostrą z Hiszpanii Knorr, posiekaną natkę kolendry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 6
Chlebek pita podgrzej w piecu lub na grillu. Pastę podawaj z chlebkiem pita. Posyp ją z wierzchu przyprawą Za'atar Knorr oraz ziarnami granatu i lekko skrop oliwą.


Dobra rada:
Do smaku możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów
Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie się oprzeć! Pasta tahini i czosnek zapewniają bakłażanom oryginalny smak, który świetnie nadaje się do chleba.
Dla kogo?
To smakowita propozycja dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować pasty z bakłażanów. Pozwala odkryć nowe zastosowanie tego warzywa.
Na jaką okazję?
Bagadanush ma formę apetycznej pasty, która doskonale odnajdzie się w roli głównego bohatera śniadania. Od czasu do czasu warto zamienić zwykłe kanapki na coś nowego.
Czy wiesz, że?
Pastę z pieczonych bakłażanów podaje się zwykle z chlebkami pita. Często jest też dodatkiem do warzyw i grillowanych mięs.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby pasta bakłażanowa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę kminu rzymskiego.