Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skórkę bakłażanów ponakłuwaj w kilku miejscach. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.

Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na cztery części i wykrój gniazda nasienne. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę.

Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę kolendry, wyciśnij sok z cytryny. Z owocu granatu wyłuskaj ziarna.

Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 3

Krok 4

W kielichu miksera umieść obrane bakłażany i czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj na pastę.

Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 4

Krok 5

Do pasty dodaj tahini, przyprawę Za’atar Knorr, Paprykę ostrą z Hiszpanii Knorr, posiekaną natkę kolendry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli.

Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 5

Krok 6

Chlebek pita podgrzej w piecu lub na grillu. Pastę podawaj z chlebkiem pita. Posyp ją z wierzchu przyprawą Za’atar Knorr oraz ziarnami granatu i lekko skrop oliwą.

Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do smaku możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanówBagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów

Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie się oprzeć! Pasta tahini i czosnek zapewniają bakłażanom oryginalny smak, który świetnie nadaje się do chleba.

Dla kogo?

To smakowita propozycja dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować pasty z bakłażanów. Pozwala odkryć nowe zastosowanie tego warzywa.

Na jaką okazję?

Bagadanush ma formę apetycznej pasty, która doskonale odnajdzie się w roli głównego bohatera śniadania. Od czasu do czasu warto zamienić zwykłe kanapki na coś nowego.

Czy wiesz, że?

Pastę z pieczonych bakłażanów podaje się zwykle z chlebkami pita. Często jest też dodatkiem do warzyw i grillowanych mięs.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby pasta bakłażanowa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę kminu rzymskiego.