Bananowy tort z winnym kremem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

4 sztuki

0.6 szklanki

10 dekagramów

2 łyżki

krem:

6 łyżek

2 szklanki

3 sztuki

1 opakowanie

5 dekagramów

1.6 szklanki

3 plastry

1

wierzch:

0.6 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.

Krok 2

Kasię ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy, aż się cukier rozpuści. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodajemy do masy maślano - jajecznej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Powierzchnię ciasta delikatnie wyrównujemy.

Krok 3

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Studzimy. Po przestudzeniu wyjmujemy z formy, przekrawamy na 2 części. Przekładamy je na paterę, zapinamy boki tortownicy.

Krok 4

Żelatynę moczymy w 1/2 szklanki maślanki, gdy napęcznieje, dodajemy jeszcze 1/2 szklanki maślanki i podgrzewamy ją stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodajemy resztę maślanki, dokładnie wszystko mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

Krok 5

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i razem ze startą czekoladą dodajemy do tężejącej masy maślankowej. 1/2 kremu rozsmarowujemy na dolnym płacie ciasta (ja dolny krążek smaruję najpierw powidłami lub dżemem, a później nakładam mniej niż połowę kremu maślankowego), nakrywamy drugim krążkiem.

Krok 6

Banany obieramy ze skórki i kroimy w 1 cm plastry.

Krok 7

Skrapiamy sokiem z cytryny - aby nie ściemniały.

Krok 8

Układamy je na cieście, zostawiając wolny brzeg ok. 1 cm.

Krok 9

Na banany rozsmarowujemy pozostały krem.

Krok 10

Do dekoracji ubijamy 1/3 szklanki śmietany.

Krok 11

Plasterki ananasa kroimy na drobne cząstki.

Krok 12

Tort dekorujemy kleksami śmietany, ananasem i posypujemy wiórkami czekolady.

Krok 13

Całość wstawiamy na 3 godziny do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowy tort z winnym kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej