Bezglutenowa tarta czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

251 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

870 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

15 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

100 gramów

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kasię i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.

Krok 3

Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao (bezglutenowe) i proszek do pieczenia (bezglutenowy).

Krok 4

Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do Kasi rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.

Krok 5

Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Krok 6

Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeśli używasz gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (85%), możesz zwiększyć ilość cukru pudru o 20 g, aby zrównoważyć smak. Wierzch tarty czasem pęka podczas pieczenia. Przed podaniem możesz odwrócić tartę do góry dnem.

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

3

Opinie o przepisie

  • Kasia Wendlandt

    Kasia Wendlandt

    Rewelacja!!! mój pierwszy bezglutenowy wypiek wyszedł przepysznie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiśniewska

    Agnieszka Wiśniewska

    Jesli bezglutenowa..to nalezy dodac,ze proszek do pieczenia tez musi byc bezglutenowy..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dajana omom

    Dajana omom

    Ciasto zamiast pięć się 25 minut piekło się 45 a w dodatku było tak tłuste, że ociekało tym tłuszczem (dosłownie!) w smaku bardzo dobre, ale tej margaryny powinno być chyba 100g..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowa tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowa tarta czekoladowaBezglutenowa tarta czekoladowa

Bezglutenowa tarta czekoladowa to doskonała alternatywa dla pączków, faworków oraz owocowych ciast z kremem. Idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Urzeka kruchością ciasta oraz głębokim smakiem czekolady. Do przygotowania tej bezglutenowej tarty możesz użyć zarówno mlecznej, jak i gorzkiej czekolady. Na początek ubite jajka powoli wlej do garnka, w którym znajduje się z rozpuszczona z czekoladą kostka do pieczenia, a następnie dodaj mieszankę, wykonaną na bazie kakao, mąki kukurydzianej oraz proszku do pieczenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do masy dodać również orzechy arachidowe lub inne bakalie: rodzynki, migdały, kandyzowane skórki z pomarańczy lub cytryny. Całość posyp obficie cukrem pudrem. Możesz też udekorować wierzch kawałkami banana, startą gorzką czekoladą, świeżymi malinami, orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi. Wystudzone ciasto warto także posmarować ulubionym dżemem – sprawdzi się np. malinowy, truskawkowy czy morelowy. Życzymy smacznego.