Bezy z kremem czekoladowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

91

724 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

848 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

bezy:

4 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

krem:

150 gramów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypuj po łyżce cukier aby całkowicie się rozpuścił.

Bezy z kremem czekoladowym - Krok 1

Krok 2

Gdy piana jest już sztywna i gładka dodaj łyżeczkę soku z cytryny i ponownie wymieszaj.

Bezy z kremem czekoladowym - Krok 2

Krok 3

Dwie płaskie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na papier kładź łyżką porcje bezy. Wstaw do nagrzanego do 130 st.C piekarnika (termoobieg) na 50 minut. Wystudź w piecu.

Bezy z kremem czekoladowym - Krok 3

Krok 4

Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj z miękką Kasią i brendy.

Bezy z kremem czekoladowym - Krok 4

Krok 5

Wystudzone bezy posmaruj od spodu kremem i złóż po dwa.

Bezy z kremem czekoladowym - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • ALEKSANDRA  SENDELA

    ALEKSANDRA SENDELA, 16.04.2020

    Jest przepychota mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dedis

    Maria Dedis, 21.02.2020

    i spraw Panie Boże, żeby te kalorie weszły w cycki a nie w biodra, ale ... raz na tydzień można zgrzeszyć...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Reicher

    Michal Reicher, 02.10.2017

    dobre bylo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lidia tokarz

    lidia tokarz, 04.05.2017

    mi beza nigdy nie wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łuka Sz

    Łuka Sz, 17.10.2016

    To co najbardziej uwielbiam z deserow mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska, 30.09.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska, 30.09.2016

    Orzeszki mogą byc?☺tez pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Styrcz Czekaj

    Elżbieta Styrcz Czekaj, 30.09.2016

    Lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Legutko

    Maja Legutko, 03.09.2016

    straszne połączenie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzyszcz

    Ewa Wrzyszcz, 03.09.2016

    Nie, dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial, 03.09.2016

    Pysznosci :€

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezy z kremem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezy z kremem czekoladowymBezy z kremem czekoladowym

Smaczny deser na każdą okazję, czyli bezy z kremem czekoladowym. Kruche i delikatne ciastka połączone z wyrazistą masą będą doskonałą propozycją na przekąskę podczas przyjęcia lub codzienny deser. Do ich przyrządzenia potrzebujesz m.in. białek, cukru i soku z cytryny. Z białek ubija się sztywną pianę, stopniowo dodaje do niej cukier, a na końcu także sok z cytryny. Gotową białkową masę nakłada się w formie stożków na papier do pieczenia. Aby bezy były delikatne, kruche i zachowały swój biały kolor, piecze się je w dość niskiej temperaturze. Po ostudzeniu przekłada się je czekoladowym kremem. Składają się na niego gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej i kostka do pieczenia. Smak masy można też uatrakcyjnić dodatkiem wanilii, wiórków kokosowych lub posiekanych drobno orzechów. Sprawdzą się również owoce – dodaj do kremu np. maliny lub truskawki. Tak przygotowane ciastka wykorzystuje się także do dekoracji innych wypieków. Masz ochotę na chrupiącą bezę z kremem czekoladowym? Przygotuj ją na podstawie podanego przepisu!