Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
7 sztuk
2 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.
Krok 2
Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.
Krok 3
Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.
Krok 4
Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.
Krok 5
Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 6
Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej