Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.

Krok 2

Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.

Krok 3

Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.

Krok 4

Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.

Krok 5

Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej