Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
7 sztuk
2 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.
Krok 2
Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.
Krok 3
Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.
Krok 4
Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.
Krok 5
Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 6
Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej