Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.

Krok 2

Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.

Krok 3

Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.

Krok 4

Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.

Krok 5

Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej