Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

7 sztuk

2 sztuki

500 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.

Krok 2

Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.

Krok 3

Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.

Krok 4

Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.

Krok 5

Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej