Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

7 sztuk

2 sztuki

500 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.

Krok 2

Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.

Krok 3

Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.

Krok 4

Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.

Krok 5

Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej