Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

7 sztuk

2 sztuki

500 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania białej kiełbasy. Jeśli mamy już sparzoną, to oczywiście pomijajmy następny krok.

Krok 2

Jeśli jest surowa, musimy ją sparzyć. W tym celu wkładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień tak by woda była gorąca, ale nie wrzała. Parzymy kiełbasę około 20 minut, a następnie studzimy.

Krok 3

Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i marchew pokrojoną w plasterki (ok 5 mm grubości). Całość przesmażamy kilka minut po czym dodajemy sos pomidorowy.

Krok 4

Do sosu dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki, soczewicę i bulion.

Krok 5

Mieszamy dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Pieczemy w 180 st. C około 45 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej