Makowiec na kruchym cieście
NOWY PRZEPIS
trudne
2725 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
100 gramów
50 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 szczypta
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białka), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto na wilgotny makowiec z gotowej masy makowej.

Krok 2
Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Krok 3
Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie białka ubij na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową. Na koniec wyłóż do foremki i równo rozsmaruj.

Krok 4
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.


Dobra rada:
Podczas pieczenia wilgotnego makowca z gotowej masy makowej nie używaj termoobiegu, wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto się nie przypali.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgodnie z polską tradycją. Makowiec na Wielkanoc albo na Boże Narodzenie to w wielu domach punkt obowiązkowy uroczystego menu. Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej jest idealnym deserem także na inne okazje, niezależnie czy jest to przyjęcie dla znajomych, czy też niedzielny odpoczynek przy kubku aromatycznej herbaty. Makowiec na kruchym spodzie kojarzony jest z godzinami spędzonymi w kuchni – mak bowiem trzeba sparzyć, zmielić i odpowiednio przyprawić. Nic bardziej mylnego! Z nami dowiesz się, jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej, którą wystarczy wzbogacić bakaliami, miodem i skórką cytrynową. Smacznego!
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makowców. Ciasto z makiem z puszki wzbogacone orzechami, miodem, suszonymi morelami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy to kompozycja, na widok której cieknie ślinka. Nasz przepis na makowiec na kruchym cieście adresowany jest więc do każdego miłośnika domowych deserów!
Na jaką okazję?
Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową jest idealnym pomysłem na każdą okazję. Imieniny, urodziny, święta, spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad – to od ciebie zależy, kiedy zaserwujesz to tradycyjne ciasto z makiem. Makowiec wielkanocny czy może „codzienny”? Sprawdzi się zawsze.
Czy wiesz, że?
Makowiec zakorzeniony jest w polskiej tradycji kulinarnej od bardzo dawna. Niegdyś uznawany był za symbol majętności, dlatego też na co dzień przygotowywano go jedynie w zamożnych domach, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa piekła ten placek jedynie na wyjątkowe okazje. Na szczęście dziś przepisem na dobry makowiec może cieszyć się każdy w dowolnych warunkach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz mieć pewność, że makowiec na kruchym cieście będzie idealnie upieczony, nie korzystaj z termoobiegu. Podczas pieczenia szybkiego ciasta z makiem z puszki piekarnik ustaw jedynie na grzanie typu „góra – dół”. Wykorzystaj nasz przepis na makowca i wraz z bliskimi zasiadaj do stołu!































