Biszkopt z masą makową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżeczki

4 łyżki

3 sztuki

krem makowy:

0 gramów

1 puszka

2 łyżki

polewa czekoladowa:

5 łyżek

3 łyżki

ponadto:

0 gramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie po jednym żółtku i miksować ok 5 min.

Krok 2

Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodać do ciasta, należy dodać kilka kropel aromatu -  miksować do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Biszkopt wylać do formy wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C na 30 min.

Krok 4

Po upieczeniu przeciąć na pół.

Krok 5

MASA MAKOWA: Do garnka wrzuć Kasię i na to wszystkie pozostałe składniki i gotować - musi być gęste.

Krok 6

Biszkopt nasączyć owocową herbatą i posmarować całą masą makową i rozprowadzić masą po całości i przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i zrobić polewę czekoladową.

Krok 7

POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki połączyć w małym garnuszku i gotowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej