Bitki wołowe

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso (np. zrazówka, polędwica) umyć, pokroić w plastry i dobrze zbić.

Krok 2

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Krok 3

Bitki podsmażyć na oleju, na mocnym ogniu, a następnie przełożyć do garnka.

Krok 4

Dodać cebulę i Bulionetkę, a następnie w miarę potrzeby podlewając wodą, gotować do miękkości.

Krok 5

By sos nie był zbyt rzadki, należy dodać nieco zasmażki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołoweBitki wołowe

Kruche i miękkie bitki wołowe to propozycja na obiad, który przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. Wołowina duszona w sosie z bulionu i cebulki, z aromatycznymi przyprawami – ziarnami jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym – będzie dobrze smakować z puree ziemniaczanym, kopytkami i różnymi rodzajami kaszy. Warzywnym dodatkiem do niej może być surówka z kiszonych ogórków albo zasmażane buraczki. Aby bitki nabrały odpowiedniej miękkości, czasami trzeba dusić je nieco dłużej. Sos zagęszcza się zasmażką, dzięki czemu staje się on delikatnie kremowy i dobrze komponuje się z mącznymi dodatkami. Możesz podać mięso podzielone na porcje na talerzach albo serwować je na półmisku, po jednej stronie układając bitki polane sosem, po drugiej pokrojone w plastry ogórki, rzodkiewki lub pomidory. W ten sposób danie będzie prezentowało się bardziej efektownie na Twoim stole. Ta smaczna potrawa kojarzy się z domowym jedzeniem, przyrządzanym w czasach dzieciństwa, ale może też być propozycją na uroczysty obiad lub kolację. Zajrzyj do naszego przepisu i przygotuj pyszne bitki wołowe!