Bitki wołowe z ziarnami jałowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso (np. zrazówka, polędwica) umyć, pokroić w plastry i dobrze zbić.

Krok 2

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Krok 3

Bitki podsmażyć na oleju, na mocnym ogniu, a następnie przełożyć do garnka.

Krok 4

Dodać cebulę i Bulionetkę, a następnie w miarę potrzeby podlewając wodą, gotować do miękkości.

Krok 5

By sos nie był zbyt rzadki, należy dodać nieco zasmażki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołoweBitki wołowe

Kruche i miękkie bitki wołowe to propozycja na obiad, który przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. Wołowina duszona w sosie z bulionu i cebulki, z aromatycznymi przyprawami – ziarnami jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym – będzie dobrze smakować z puree ziemniaczanym, kopytkami i różnymi rodzajami kaszy. Warzywnym dodatkiem do niej może być surówka z kiszonych ogórków albo zasmażane buraczki. Aby bitki nabrały odpowiedniej miękkości, czasami trzeba dusić je nieco dłużej. Sos zagęszcza się zasmażką, dzięki czemu staje się on delikatnie kremowy i dobrze komponuje się z mącznymi dodatkami. Możesz podać mięso podzielone na porcje na talerzach albo serwować je na półmisku, po jednej stronie układając bitki polane sosem, po drugiej pokrojone w plastry ogórki, rzodkiewki lub pomidory. W ten sposób danie będzie prezentowało się bardziej efektownie na Twoim stole. Ta smaczna potrawa kojarzy się z domowym jedzeniem, przyrządzanym w czasach dzieciństwa, ale może też być propozycją na uroczysty obiad lub kolację. Zajrzyj do naszego przepisu i przygotuj pyszne bitki wołowe!