Bitki wołowe z ziarnami jałowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso (np. zrazówka, polędwica) umyć, pokroić w plastry i dobrze zbić.

Krok 2

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Krok 3

Bitki podsmażyć na oleju, na mocnym ogniu, a następnie przełożyć do garnka.

Krok 4

Dodać cebulę i Bulionetkę, a następnie w miarę potrzeby podlewając wodą, gotować do miękkości.

Krok 5

By sos nie był zbyt rzadki, należy dodać nieco zasmażki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Roladki z bakłażana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołoweBitki wołowe

Kruche i miękkie bitki wołowe to propozycja na obiad, który przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. Wołowina duszona w sosie z bulionu i cebulki, z aromatycznymi przyprawami – ziarnami jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym – będzie dobrze smakować z puree ziemniaczanym, kopytkami i różnymi rodzajami kaszy. Warzywnym dodatkiem do niej może być surówka z kiszonych ogórków albo zasmażane buraczki. Aby bitki nabrały odpowiedniej miękkości, czasami trzeba dusić je nieco dłużej. Sos zagęszcza się zasmażką, dzięki czemu staje się on delikatnie kremowy i dobrze komponuje się z mącznymi dodatkami. Możesz podać mięso podzielone na porcje na talerzach albo serwować je na półmisku, po jednej stronie układając bitki polane sosem, po drugiej pokrojone w plastry ogórki, rzodkiewki lub pomidory. W ten sposób danie będzie prezentowało się bardziej efektownie na Twoim stole. Ta smaczna potrawa kojarzy się z domowym jedzeniem, przyrządzanym w czasach dzieciństwa, ale może też być propozycją na uroczysty obiad lub kolację. Zajrzyj do naszego przepisu i przygotuj pyszne bitki wołowe!