Boczek z piekarnika z czosnkiem i ziołami - przepis | Przepisy.pl pixel

Boczek z czosnkiem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżeczki

50

0.25 łyżeczki

2

0.5 łyżki

0.25 łyżeczki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz boczek, natrzyj go pokruszonymi Mini kostkami Knorr, ziołami i pieprzem, zwiń ściśle i zwiąż - odstaw na 30 minut chłodne miejsce.

Krok 2

Rozgrzej tłuszcz w rondlu, zrumień boczek ze wszystkich stron. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piecz ok. 1 godziny.

Krok 3

Upieczony polej sosem utworzonym podczas duszenia i odstaw do wystygnięcia w naczyniu od pieczenia. Podawaj na zimno z dodatkiem chrzanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boczek z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej