Brokuły w sosie czosnkowym

na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

176

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

150 gramów

100 mililitrów

0 gramów

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel brokuły na małe części. Posiekaj koperek.

Brokuły w sosie czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Gotuj brokuły na chrupko, we wrzącej wodzie, przez 3 min. Odsącz i przelej zimną wodą.

Brokuły w sosie czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix Makaron kremowe 4 sery z mozzarellą ze śmietanką. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min.

Brokuły w sosie czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj brokuły z oliwkami i pokruszonym serem feta. Polej sosem i posyp koperkiem.

Brokuły w sosie czosnkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast brokułów ugotuj kalafior lub zieloną fasolkę szparagową. Dodaj pokrojoną szynkę lub kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły w sosie czosnkowymBrokuły w sosie czosnkowym

Prosta sałatka brokułowa na ciepło to połączenie delikatnie chrupiących warzyw z wyrazistym serem feta i kremowym sosem serowo-czosnkowym. Jeśli w Twoim menu często goszczą brokuły, ta propozycja przypadnie Ci do gustu. Danie będzie pasować zarówno na ciepłą kolację, jak i warzywny dodatek do obiadu. Pamiętaj, by nie gotować warzyw za długo. Różyczki brokułów powinny być jędrne, przyrządzone al dente. Kiedy będą już gotowe, ułóż je na talerzu, zmieszaj z oliwkami i posyp pokruszonym serem feta. Na koniec polej potrawę przyrządzonym wcześniej sosem serowo-czosnkowym i posyp koperkiem. Będzie wyśmienicie komponować się z dodatkiem prażonych płatków migdałów. Podawaj ją z grillowaną bagietką lub pieczywem tostowym. Sałatka brokułowa na ciepło pasuje do kotletów z kaszy jaglanej oraz warzywnych i mięsnych pulpetów. Stanowić też będzie smaczne uzupełnienie potraw z grilla. W ten sam sposób przygotować możesz także kalafior lub zieloną fasolkę. Lubisz warzywa na ciepło? Oto przepis na ich wersję z serem i kremowym sosem. Koniecznie jej wypróbuj.