Cebulowa z serową grzanką - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulowa z serową grzanką

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę opalić nad palnikiem, a następnie dodać ją ze skrzydełkami i włoszczyzna do wody, doprawić solą i pieprzem. Ugotować wywar na małym ogniu, a kiedy mięso i warzywa będą miękkie odcedzić je. Cebulę przetrzeć przez sitko, dodać do wywaru wraz z kostką pietruszkową.

Krok 2

Bagietkę pokroić w kawałki, skropić oliwą z oliwek, natrzeć odrobiną czosnku i przykryć plasterkiem wędzonego sera. Zapiec w piekarniku na złoty kolor. Zupę cebulową podać z dużym kleksem śmietany i serową bagietką. Smacznego!

gukinga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebulowa z serową grzankąCebulowa z serową grzanką

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na potrawę, którą z powodzeniem podasz na obiad, proponowana zupa cebulowa z serową grzanką będzie odpowiednia. Ma charakterystyczny, delikatny, lekko słodkawy smak. Przygotowanie zupy cebulowej rozpocznij od sporządzenia wywaru mięsno-warzywnego. Dodaj do niego opaloną nad palnikiem cebulę. Zamiast tego możesz też poddusić cebulę na tłuszczu, aż do czasu osiągnięcia lekko brązowej barwy. W końcowej fazie, kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wyciągnij z wywaru mięso i warzywa (najlepiej, jeśli je odcedzisz), a przetartą przez sito cebulę ponownie dodaj do wywaru. Gotową zupę podawaj z kleksem śmietany oraz bagietką zapieczoną z plasterkiem wędzonego sera – jej delikatny smak świetnie łączy się z tymi dodatkami. Grzanki staną się bardziej wyraziste, gdy posypiesz je tymiankiem, majerankiem lub mieloną czerwoną papryką. Alternatywą dla serowych grzanek jest groszek ptysiowy i świeże, chrupkie pieczywo. Sprawdź proponowany przepis i przygotuj pyszną cebulową.