Cebulowa z serową grzanką - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulowa z serową grzanką

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę opalić nad palnikiem, a następnie dodać ją ze skrzydełkami i włoszczyzna do wody, doprawić solą i pieprzem. Ugotować wywar na małym ogniu, a kiedy mięso i warzywa będą miękkie odcedzić je. Cebulę przetrzeć przez sitko, dodać do wywaru wraz z kostką pietruszkową.

Krok 2

Bagietkę pokroić w kawałki, skropić oliwą z oliwek, natrzeć odrobiną czosnku i przykryć plasterkiem wędzonego sera. Zapiec w piekarniku na złoty kolor. Zupę cebulową podać z dużym kleksem śmietany i serową bagietką. Smacznego!

gukinga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulowa z serową grzanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpańska zupa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebulowa z serową grzankąCebulowa z serową grzanką

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na potrawę, którą z powodzeniem podasz na obiad, proponowana zupa cebulowa z serową grzanką będzie odpowiednia. Ma charakterystyczny, delikatny, lekko słodkawy smak. Przygotowanie zupy cebulowej rozpocznij od sporządzenia wywaru mięsno-warzywnego. Dodaj do niego opaloną nad palnikiem cebulę. Zamiast tego możesz też poddusić cebulę na tłuszczu, aż do czasu osiągnięcia lekko brązowej barwy. W końcowej fazie, kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wyciągnij z wywaru mięso i warzywa (najlepiej, jeśli je odcedzisz), a przetartą przez sito cebulę ponownie dodaj do wywaru. Gotową zupę podawaj z kleksem śmietany oraz bagietką zapieczoną z plasterkiem wędzonego sera – jej delikatny smak świetnie łączy się z tymi dodatkami. Grzanki staną się bardziej wyraziste, gdy posypiesz je tymiankiem, majerankiem lub mieloną czerwoną papryką. Alternatywą dla serowych grzanek jest groszek ptysiowy i świeże, chrupkie pieczywo. Sprawdź proponowany przepis i przygotuj pyszną cebulową.