Ceviche - krewetkowa sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ceviche - krewetkowa sałatka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Posyp je wszystkimi przyprawami, dodaj oliwę i odstaw na godzinę do zamarynowania.

Krok 2

Po tym czasie odlej sos i polej krewetki sokiem wyciśniętym z limonek oraz posyp posiekaną kolendrą.

Krok 3

odstaw krewetki na około 2 godziny, aby się zamarynowały.

Krok 4

Sałatę potnij na kawałki przełóż do kieliszków tak, aby wypełniała je do połowy, a na wierzch poukładaj krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto naleśnikowe z piwem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ceviche - krewetkowa sałatkaCeviche - krewetkowa sałatka

Choć nazwa tego dnia brzmi orientalnie, ceviche można z łatwością przyrządzić w domu. Jest to smaczna sałatka z owocami morza, której podstawowa wersja pochodzi z Peru. Charakteryzuje się kwaśnym posmakiem ze względu na spory dodatek soku z limonki. Zazwyczaj podaje się ją z każdym rodzajem sałaty: lodową, włoską, masłową. Głównym składnikiem sałatki są krewetki. Pamiętaj o tym, by dokładnie odsączyć je z wody po opłukaniu. Unikniesz wtedy nadmiaru wody w daniu. Krewetki należy wcześniej zamarynować i odpowiednio przyprawić. Do marynaty wykorzystasz pieprz mielony lub gruboziarnisty, wspomniany sok z limonki (możesz zastąpić go sokiem z cytryny) oraz oliwę z oliwek. Posiekana kolendra dodatkowo podkreśli smak owoców morza. Jeśli przyrządzasz ceviche na wyjątkową okazję, zadbaj o estetyczny wygląd podania. Skorzystaj z salaterek, które możesz wyłożyć liśćmi sałaty. Dopiero na wierzch połóż krewetki i ewentualnie przyozdób je pomidorami koktajlowymi. Sałatkę możesz też serwować w przezroczystych szklankach. Będzie prawdziwą ozdobą stołu.