Ceviche - krewetkowa sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ceviche - krewetkowa sałatka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Posyp je wszystkimi przyprawami, dodaj oliwę i odstaw na godzinę do zamarynowania.

Krok 2

Po tym czasie odlej sos i polej krewetki sokiem wyciśniętym z limonek oraz posyp posiekaną kolendrą.

Krok 3

odstaw krewetki na około 2 godziny, aby się zamarynowały.

Krok 4

Sałatę potnij na kawałki przełóż do kieliszków tak, aby wypełniała je do połowy, a na wierzch poukładaj krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ceviche - krewetkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ceviche - krewetkowa sałatkaCeviche - krewetkowa sałatka

Choć nazwa tego dnia brzmi orientalnie, ceviche można z łatwością przyrządzić w domu. Jest to smaczna sałatka z owocami morza, której podstawowa wersja pochodzi z Peru. Charakteryzuje się kwaśnym posmakiem ze względu na spory dodatek soku z limonki. Zazwyczaj podaje się ją z każdym rodzajem sałaty: lodową, włoską, masłową. Głównym składnikiem sałatki są krewetki. Pamiętaj o tym, by dokładnie odsączyć je z wody po opłukaniu. Unikniesz wtedy nadmiaru wody w daniu. Krewetki należy wcześniej zamarynować i odpowiednio przyprawić. Do marynaty wykorzystasz pieprz mielony lub gruboziarnisty, wspomniany sok z limonki (możesz zastąpić go sokiem z cytryny) oraz oliwę z oliwek. Posiekana kolendra dodatkowo podkreśli smak owoców morza. Jeśli przyrządzasz ceviche na wyjątkową okazję, zadbaj o estetyczny wygląd podania. Skorzystaj z salaterek, które możesz wyłożyć liśćmi sałaty. Dopiero na wierzch połóż krewetki i ewentualnie przyozdób je pomidorami koktajlowymi. Sałatkę możesz też serwować w przezroczystych szklankach. Będzie prawdziwą ozdobą stołu.