Ceviche – co to jest za danie? Co to znaczy?

W wielu kuchniach Ameryki Łacińskiej można się natknąć na ceviche. Co to znaczy? Jakie to danie i z czego się składa? Charakterystyczną cechą tej potrawy jest surowa ryba, zamarynowana w soku wyciśniętym ze świeżych owoców cytrusowych, a o smaku decydują takie przyprawy jak chili, imbir czy kolendra. Gotowi na przyrządzenie egzotycznego ceviche w domu? Zaczynamy!

Ceviche – co to takiego?

Wybierając się do Meksyku lub któregoś z państw Ameryki Łacińskiej, warto wiedzieć, z czym się je i co to jest ceviche. Jak się wymawia to słowo? Otóż prawidłowa wymowa w języku polskim brzmi „sewicze”, a podstawą potrawy jest surowa ryba obrana ze skóry, pozbawiona ości i pokrojona w niewielką kostkę (najlepiej około 1 cm). Cała tajemnica tkwi w marynacie, która nie tylko nadaje rybie bardziej wyrazistego smaku, ale przede wszystkim przyczynia się do ścinania białka wchodzącego w skład mięsa, dzięki czemu kawałki ryby wyglądają tak, jakby były lekko podgotowane. W skład podstawowej marynaty wchodzi sok z limonki (lub innych cytrusów), sól oraz drobno posiekane papryczki chili.

Jaka ryba do ceviche sprawdzi się najlepiej?

Mieszkańcy Ameryki Południowej i Środkowej do przygotowania sałatki z surowego mięsa używają głównie ryb morskich, ponieważ z reguły ze względu na duże zasolenie wód są mniej narażone na ataki pasożytów. Do przyrządzenia ceviche najlepiej nadają się łosoś, dorsz, tuńczyk, sola i okoń morski. Najlepiej unikać tłustych ryb (makrela, sardynki), ponieważ w zestawieniu z marynatą nie smakują tak dobrze jak chudsze gatunki. Tę popularną w obu Amerykach potrawę można także przyrządzić z niektórych owoców morza, jak np. langustynki, krewetki, przegrzebki czy kałamarnice.

Przygotowując ceviche, należy pamiętać, żeby ryba była możliwie jak najświeższa, dlatego mięso na to danie najlepiej kupować w pewnym, dobrze sprawdzonym miejscu i zamarynować możliwie jak najszybciej. Wybierając całą rybę, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów świadczących o tym, że jest naprawdę świeża:

  • Mięso – powinno być jędrne, bez przebarwień.
  • Skóra – gładka i połyskująca, ale nie lepka czy pokryta śluzem.
  • Oczy – błyszczące, z wyraźnie zaznaczoną źrenicą.
  • Skrzela – krwistoczerwone i bez nalotów.
  • Zapach – delikatny, nie odrzucający.

Jak zrobić dobre ceviche? Kilka wskazówek

Gdy wiecie już, co to jest ceviche i jakie ryby najlepiej pasują do tego dania, przygotujcie je na lunch lub na kolację. Aby potrawa uzyskała charakterystyczny smak, trzeba wcześniej przygotować marynatę, w której dość drobno pokrojona ryba będzie mogła przejść wszystkimi składnikami. Oprócz podstawowych elementów roztworu, takich jak limonka, sól i chili, można również dodawać inne dodatki, jak np. awokado, słodka papryka, kolendra, cebula czy pieprz. Wszystkie elementy marynaty powinny być posiekane w drobną kosteczkę, dzięki czemu szybciej oddadzą rybie swoją charakterystyczną kwaskowatość, pikanterię lub słodycz, tworząc w ten sposób unikalny smak. Czas marynowania ryby zależy od wielkości kawałków – najczęściej jednak wystarczy około 30 minut, by znajdujący się w soku limonkowym kwas zdążył przeniknąć przez mięso, nadając mu kruchość i unikalny aromat. Gotowe ceviche podaje się z dodatkiem warzyw (pomidorki koktajlowe, gotowana kukurydza, pieczone słodkie ziemniaki), chrupiących grzanek czosnkowych lub z garścią nachosów.

Pyszne potrawy z surowej ryby

Surowa ryba podana na stół to nie tylko ceviche z łososia czy tuńczyka w formie kolorowej sałatki. W wielu kuchniach świata takie mięso jest bazą wielu fascynujących potraw. Japonia słynie z sushi – dania składającego się z surowej lub wędzonej ryby, specjalnej odmiany ryżu, warzyw (awokado, ogórek, sałata) oraz maty nori, pełniącej funkcję osłonki. Takie uramaki czy nigiri-sushi stały się na tyle popularnym daniem, że w ostatnich latach podbiły niemal cały świat. Wśród dań kuchni włoskiej ważne miejsce zajmuje carpaccio z łososia – to wyjątkowa potrawa, w której cienko krojone plastry mięsa skropione sokiem cytrynowym pełną zasadniczą rolę, a smak ryby podkreślony jest kaparami lub niewielką ilością drobno skrojonych, świeżych ziół, takich jak tymianek, koperek czy pietruszka. Życzymy smacznego!