
Składniki
2 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
4 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
4 dekagramy
25 dekagramów
2 sztuki
25 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zamocz osobno w wodzie na noc. Wyrzuć ziarna które będą pływać na wierzchu i opłucz ją.
Krok 2
Zalej oba rodzaje fasoli zimną wodą w osobnych naczyniach i włóż do nich po cebuli naszpikowanej liśćmi laurowymi oraz goździkami.
Krok 3
Gotuj fasole do czasu, gdy będą w połowie miękkie.
Krok 4
Zeszklij razem z czosnkiem posiekaną cebulę, dodaj do niej odcedzoną fasolę (bez cebuli), resztę przypraw oraz czekoladę.
Krok 5
Zmieszaj koncentrat pomidorowy z trzema szklankami wody spod fasoli i dolej to do garnka.
Krok 6
Dobrze wymieszaj i duś do miękkości i zagęszczenia się sosu.

Dobra rada:
Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej