
Składniki
2 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
4 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
4 dekagramy
25 dekagramów
2 sztuki
25 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zamocz osobno w wodzie na noc. Wyrzuć ziarna które będą pływać na wierzchu i opłucz ją.
Krok 2
Zalej oba rodzaje fasoli zimną wodą w osobnych naczyniach i włóż do nich po cebuli naszpikowanej liśćmi laurowymi oraz goździkami.
Krok 3
Gotuj fasole do czasu, gdy będą w połowie miękkie.
Krok 4
Zeszklij razem z czosnkiem posiekaną cebulę, dodaj do niej odcedzoną fasolę (bez cebuli), resztę przypraw oraz czekoladę.
Krok 5
Zmieszaj koncentrat pomidorowy z trzema szklankami wody spod fasoli i dolej to do garnka.
Krok 6
Dobrze wymieszaj i duś do miękkości i zagęszczenia się sosu.

Dobra rada:
Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej