
Składniki
250 gramów
320 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Krok 2
Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.

Krok 3
Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasteczka
Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.
Dla kogo?
Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.
Czy wiesz, że?
Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.
Dla urozmaicenia:
Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.