
Składniki
1 sztuka
17 dekagramów
2 sztuki
5 dekagramów
2 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i jajkami na gładki krem . Gorzką i mleczną czekoladę pokrój w drobne kawałki . Owoce suszonej żurawiny opłucz i odsącz . Orzeszki drobno posiekaj .
Krok 2
Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia . Czekoladę , żurawinę i orzeszki dodaj do piany z jajek i przesiej na nią mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia . Pod koniec wlej mleko , wymieszaj i zagnieć twardsze ciasto .
Krok 3
Łyżeczką oddziel z ciasta kawałki i kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 15 minut .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej