Ciastka kruche

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i Kasię. Margarynę posiekać nożem.

Krok 2

Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach migdałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.

Krok 3

Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je jajkiem i posypać cukrem.

Krok 5

Piec w 180 stopniach 10-12 min. Ciasteczka można potem polukrować, posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać po dwa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka krucheCiastka kruche

Czasem najprostsze rzeczy okazują się najlepsze. Jeśli nie masz pomysłu na to, co upiec, nie wiesz, co zasmakuje Twoim gościom, spróbuj wykorzystać jeden z najłatwiejszych przepisów na kruche ciastka. Nawet jeśli niezbyt często samodzielnie robisz słodycze, te ciasteczka nie powinny stanowić dla Ciebie problemu. Cała praca to jedynie połączenie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni oraz włożenie ciasta do lodówki. A potem już tylko wycinanie z niego najróżniejszych kształtów. Możesz poprzestać na gwiazdkach i serduszkach albo puścić wodze fantazji i nadać swoim wypiekom oryginalne kształty. Teraz pozostaje tylko krótkie pieczenie. Dobrze pasują do kawy, mleka lub świeżych owoców. Jeśli chcesz nieco wzbogacić ich smak, możesz przełożyć je czekoladowym kremem, masłem orzechowym albo dżemem. Niewątpliwą zaletą ciasteczek jest to, że łatwo je zapakować do pudełka, puszki czy woreczka i zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Już wiesz, co chcesz zjeść na deser? Sprawdź, czy masz w domu to, czego potrzebujesz do pieczenia i działaj!