Ciasto biedronka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

544 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasto biedronka

Składniki

75 gramów

150 gramów

3 sztuki

225 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

75 mililitrów

250 gramów

250 mililitrów

1 opakowanie

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z obiegiem: 160°C). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj tłuszczem. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze.

Krok 2

Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym na kremową pianę. Dodaj roztopioną czekoladę i kostkę do pieczenia Kasia.

Krok 3

Dokładnie wymieszaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli – dodaj mleko i połącz dość szybko z ciastem. Wyłóż ciasto na przygotowaną tortownicę i piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Krok 4

Truskawki umyj i przekrój je na pół. Ubij śmietanę 30% z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Rozsmaruj na ostudzonym cieście lub nałóż punktowo za pomocą wyciskacza do mas. Ozdób ciasto biedronkami wykonanymi z przekrojonych truskawek, lukrecji i masy do ozdabiania ciast.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Masę do ozdabiania ciasta podgrzej w kąpieli wodnej, dzięki czemu stanie się ona miękka – ułatwi to nakładanie precyzyjnych linii i punktów. Zamiast cukru wanilinowego możesz użyć 50 g Lemon Curd jako dodatku do Rama Cremefine – po prostu je razem ubij.

1

Opinie o przepisie

  • nwm nwm

    nwm nwm

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto biedronkaCiasto biedronka

Ciasto „biedronka” to ciekawa propozycja dla wszystkich lubiących wypieki, zwłaszcza czekoladowe, z bitą śmietaną, nutą wanilii oraz owocami – bo właśnie te składniki są potrzebne do jego przygotowania. Podstawą jest tu puszyste ciasto biszkoptowe z czekoladą oraz kakao. Ciemne, aromatyczne i słodkie. Upiecz je w tortownicy, pamiętając o tym, by dobrze wcześniej ubić białka, a także delikatnie połączyć je z pozostałymi składnikami. Wierzch ciasta pokryj bitą śmietaną (30 lub 36%) z dodatkiem cukru waniliowego. Najlepiej ubij ją tuż przed wyłożeniem na ciasto. Na koniec pozostaw przygotowanie dekoracji, którym ciasto „biedronka” zawdzięcza swoją nazwę. Umyj i pozbaw szypułek truskawki, a później przekrój je na pół, natomiast z lukrecji i masy do ciast zrób detale i ułóż je na cieście. Ciasto „biedronka” podawaj schłodzone. Ten wypiek doskonale sprawdzi się na wiele okazji, może nawet zastąpić urodzinowy tort – zwłaszcza latem, kiedy truskawki są najlepsze. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.