Ciasto borówkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

175 gramów

350 gramów

3 sztuki

225 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

200 gramów

lukier:

0.5 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dno tortownicy o średnicy 22 cm kładziemy papier do pieczenia.

Krok 2

Kasię, jaja, połowę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową ucieramy łyżką lub miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, wszystko mieszamy i wsypujemy połowę borówek. Delikatnie łączymy składniki, pamiętając, żeby nie pognieść owoców.

Krok 3

Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. Pozostawiamy placek w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.

Krok 4

Robimy lukier: 1 szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest rzadki, dodajemy cukier, za gęsty-sok z cytryny.

Krok 5

Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier do pieczenia i kładziemy na płaskim talerzu. Robimy to ostrożnie, żeby placek się nie połamał.

Krok 6

Serek twarogowy dokładnie ubijamy z lukrem.

Krok 7

Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już cieście. Ozdabiamy placek pozostałymi borówkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej