Ciasto borówkowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

150 mililitrów

200 gramów

400 gramów

1 łyżka

225 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

lukier:

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dno tortownicy o średnicy 22 cm kładziemy papier do pieczenia.

Krok 2

Kasię, jaja, połowę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową ucieramy łyżką lub miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, wszystko mieszamy i wsypujemy połowę borówek. Delikatnie łączymy składniki, pamiętając, żeby nie pognieść owoców.

Krok 3

Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. Pozostawiamy placek w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.

Krok 4

Robimy lukier: 1 szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest rzadki, dodajemy cukier, za gęsty-sok z cytryny.

Krok 5

Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier do pieczenia i kładziemy na płaskim talerzu. Robimy to ostrożnie, żeby placek się nie połamał.

Krok 6

Serek twarogowy dokładnie ubijamy z lukrem.

Krok 7

Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już cieście. Ozdabiamy placek pozostałymi borówkami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej