Ciasto Bounty

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

996

1822 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8923 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

100 gramów

250 gramów

0.5 litra

2 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

masa kokosowa:

50 gramów

1 opakowanie

polewa czekoladowa:

100 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i kakao.

Ciasto Bounty - Krok 1

Krok 2

W oddzielnej misie ucieramy jajka, cukier, mleko, roztopioną Kasię i miód do połączenia składników. Następnie płynną masę łączymy z miksem mącznym i mieszamy rózgą lub łyżką na jednolitą masę.

Ciasto Bounty - Krok 2

Krok 3

Całość przelewamy do blaszki wcześniej wyłożonej pergaminem i pieczemy w temp. 180 °C przez około 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt możemy nasączyć mocna herbatą.

Ciasto Bounty - Krok 3

Krok 4

Przygotowujemy masę kokosową. Mleko gotujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy do zgęstnienia masy (ok. 15-20 min.). Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i do gorącej masy dodajemy pokruszoną czekoladę i margarynę kostkę do pieczenia tak, aby cała się roztopiła i wymieszała z ciastem. Masę kokosową lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy.

Ciasto Bounty - Krok 4

Krok 5

Przygotowujemy polewę czekoladową. Obie czekolady siekamy. Roztapiamy kostkę do pieczenia Kasia w garnuszku, zdejmujemy z palnika i dodajemy obie posiekane czekolady. Odstawiamy na 2 minuty . Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Czekamy do lekkiego zgęstnienia polewy i wylewamy ją na ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce, by lepiej się kroiło.

Ciasto Bounty - Krok 5
21

Opinie o przepisie

  • Amelia Drzewko

    Amelia Drzewko

    Przepis na prawdę super! Zrobiłam to ciasto na impreze rodzinną i robi furorę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta

    Aneta

    Jaki wymiar formy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pajor

    Beata Pajor

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sawicka

    Agnieszka Sawicka

    Ciacho wyśmienite. Nasączyłam biszkopt herbatą.Zero problemu z krojeniem. Znika z talerzy w mgnieniu oka. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Augustyniak

    Katarzyna Augustyniak

    ciasto wyśmienite, trzeba umieć kroić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Liszewska

    Zuzia Liszewska

    Ciasto ogólnie jest dobre. Ale niestety przy krojeniu się rozwala :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Capiga

    Katarzyna Capiga

    świetny przepis, wszystko wychodzi tak jak jest napisane, nie trzeba brać żadnych poprawek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • gosia pacek

    gosia pacek

    Zrobiłam i niestety się zawiodłam. Wiórka w masie zbyt tłuste a polewa strasznie się łamie po wystygnięciu. Jeśli mogę coś dodać od siebie to do połowy zamiast margaryny dać śmietankę 30%. Tak jak do ptasiej mleczka. Jest mięciutka lśniąca i pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Gostek

    Weronika Gostek

    wspaniałe ciasto, udało się za pierwszym razem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mącznik

    Justyna Mącznik

    Robiłam ciasto Bounty wyszło bardzo smaczne. Proporcje składników dałam jak w przepisie i wyszło pyszne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kuczek

    Maria Kuczek

    o połowę mniej cukru do każdej części przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kuczek

    Maria Kuczek

    do masy dodać połowę cukru. można też biszkopt przekroić i posmarować dżemem porzeczkowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kochmanska

    Jolanta Kochmanska

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartłomiej Kwaśnica

    Bartłomiej Kwaśnica

    Według mnie bardzo wyborne ☺ !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paty Kam

    Paty Kam

    Ciasto pyszne polecam bardzo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    bardzo bardzo smaczne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paty Kam

    Paty Kam

    Właśnie je zrobiłam ale jeszcze nie próbowaliśmy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Ciemny

    Krystyna Ciemny

    moja rada zrobić mniej polewy, mniej Kasi margaryny do masy kokosowej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Ciemny

    Krystyna Ciemny

    rewelacja, jak ktoś lubi słodkie ciasta to będzie zadowolony, jeszcze nie raz upiekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Woźniak

    Agnieszka Woźniak

    Bardzo smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    zrobię na niedzielr

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto BountyCiasto Bounty

Wiele ciast inspirowanych jest popularnymi sklepowymi słodyczami. Ciasto „Bounty” to wypiek nawiązujący do znanego batonika, składającego się z kokosowego nadzienia i intensywnie czekoladowej polewy. Łączy w sobie puszysty biszkopt kakaowy, warstwę kokosowej masy oraz słodką czekoladę. Ciasto przygotuj ze składników ogrzanych do temperatury pokojowej, a mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dokładnie przesiej – dzięki temu składniki sypkie będą dobrze napowietrzone. Ten prosty trik sprawia, że ciasto po upieczeniu jest puszyste i delikatne. Kiedy będzie się piekło, przygotuj – na bazie mleka, cukru, kostki do pieczenia i wiórków kokosowych – gęstą kokosową masę. Gotuj ją do momentu, aż zgęstnieje, a na końcu dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Kiedy przestygnie, wyłóż ją na upieczone ciasto, na końcu polewając wierzch wypieku czekoladą. Połączenie gorzkiej i mlecznej dobrze zrównoważy słodki smak całości. Ciasto „Bounty” przed podaniem należy schłodzić, żeby łatwiej było je pokroić. Zainspiruj się tym przepisem na ciasto „Bounty” i upiecz bliskim radość.