Ciasto Bounty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto Bounty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1002

2033 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8940 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25832 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasto Bounty

Składniki

biszkopt czekoladowy:

4 sztuki

130 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

krem kokosowy:

200 mililitrów

80 gramów

80 gramów

60 gramów

80 gramów

polewa czekoladowa:

200 mililitrów

3 łyżki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem pudrem ubij na piane. Jak piana będzie gotowa dodaj żółtka, mieszaj chwile i dodaj kakao oraz wlej olej. Wymieszaj miękką łyżką.

Ciasto Bounty - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy ok 23cm posmaruj nie wielką ilością oleju i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wlej biszkopt czekoladowy i w 180 stopniach przez ok 15min.

Ciasto Bounty - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj krem kokosowy. Mleko kokosowe zagotuj z olejem. Dodaj kaszę manną, cukier i wiórki kokosowe. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw krem do ostygnięcia.

Ciasto Bounty - Krok 3

Krok 4

Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Mleko kokosowe zagotuj z miodem. Dodaj połamaną czekoladę, olej i wymieszaj aż składniki się połączą.

Ciasto Bounty - Krok 4

Krok 5

Przytnij górną część biszkoptu aby był równy i wyłóż na wierzch krem kokosowy.

Ciasto Bounty - Krok 5

Krok 6

Całość polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na minimum 2h przed podaniem.

Ciasto Bounty - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto BountyCiasto Bounty

Co skrywa się pod grubą warstwą polewy czekoladowej? Kokosowy krem, który momentalnie pozwoli przenieść się w iście tropikalny klimat. Nie ma czasu do stracenia. Zamiast zastanawiać się, czy na pewno poradzicie sobie z przepisem na ciasto Bounty, lepiej od razu zabrać się do pracy.

Dla kogo?

Nasza instrukcja na zrobienie deseru z każdego zrobi mistrza cukiernictwa. Będzie ciekawym urozmaiceniem również dla bardziej doświadczonych kucharzy.

Na jaką okazję?

Ciasto Bounty należy do tych wypieków, którymi trzeba się pochwalić. Z tego względu przygotujcie je, gdy rodzina i znajomi zapowiedzieli się z wizytą.

Czy wiesz, że?

Pieczenie biszkoptu uznajcie za próbę cierpliwości. Gdy ciasto jest już w piecu, powstrzymajcie się od otwierania drzwiczek. To, czy jest już gotowe, sprawdzajcie pod koniec planowanego czasu pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Z dekoracją można zaszaleć! Gdy polewa już ostygnie, ciasto Bounty posypcie wiórkami kokosowymi. Niech nie będzie to chaotyczne – wykorzystajcie foremki do pieczenia ciasteczek, by na deserze umieścić bardziej kształtne wzory.