Ciasto cynamonowe z migdałami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

380 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

100 gramów

250 gramów

15 gramów

4 sztuki

15 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Krok 2

Migdały posiekaj drobno w malakserze.

Krok 3

Kasię utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym.

Krok 4

Jajka ubij z resztą cukru na puszystą masę.

Krok 5

Stopniowo dodawaj do Kasi, nie przerywając ucierania.

Krok 6

Po łyżce dodawaj mąkę.

Krok 7

Dokładnie wymieszaj.

Krok 8

Na końcu dodaj posiekane migdały.

Krok 9

Przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 10

Piecz 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostudzeniu ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekoruj migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cynamonowe z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cynamonowe z migdałamiCiasto cynamonowe z migdałami

Ciasto cynamonowe z migdałami to wypiek, który sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a skomponowany z odpowiednimi dodatkami będzie również znakomitym deserem po obiedzie. Charakterystyczny korzenny smak cynamonu wybornie komponuje się z pozostałymi składnikami oraz chrupiącymi orzechami. Ciasto przygotuj według wskazówek zawartych w przepisie, nie zapominając o orzechach. Oprócz migdałów sprawdzą się też orzechy nerkowca lub orzeszki ziemne (pamiętaj, żeby wybrać wariant bez dodatków smakowych). Wylej ciasto do podłużnej foremki i rozgrzej piekarnik do sugerowanej temperatury. Piecz przez około godzinę i odstaw do wystudzenia. Jak udekorować ciasto? Sprawdzi się polewa czekoladowa oraz pozostałe orzechy. Oryginalnym rozwiązaniem będzie też polewa z białej czekolady, posypana obficie bakaliami lub kolorową posypką. Ciasto cynamonowe serwuj na małych talerzykach, a obok połóż listki mięty dla dekoracji. Tym przepisem udowadniamy, że proste wypieki są najsmaczniejsze! Przekonaj się.