Ciasto dyniowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto dyniowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

415 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1619 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 mililitrów

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę dyni pokrój w kostkę i ugotuj w mleku, aż zmięknie. Następnie zmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Resztę dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do sosu dyniowego.

Krok 3

Teraz wsyp Fix Knorr oraz cukier puder i wymieszaj dokładnie ciasto. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 4

Foremkę do pieczenia wysmaruj miękkim masłem i wysyp mąką.

Krok 5

Przelej ciasto do foremki. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Emilia Burkiewicz

    Emilia Burkiewicz , 05.11.2015

    Mi nie wyszło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to idealna słodka przekąska na jesień, która świetnie będzie pasować do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest ono nie tylko wilgotne i aromatyczne, lecz ma również piękny, pomarańczowy kolor. Serwować możesz je także w lecie – wówczas najlepiej smakować będzie na zimno, prosto z lodówki. Przed upieczeniem, dynię pokrój w drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Aby urozmaicić smak ciasta, możesz dodać do niego także rodzynki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, groszki czekoladowe lub pół szklanki soku pomarańczowego. Do jego przyprawienia najlepiej nadawać będzie się cynamon, gałka muszkatołowa oraz goździki. Piecz je przez sześćdziesiąt minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto możesz polać lukrem, na przykład cytrynowym, albo posypać cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakować będzie także z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.