Ciasto dyniowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

138

407 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1579 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 mililitrów

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę dyni pokrój w kostkę i ugotuj w mleku, aż zmięknie. Następnie zmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Resztę dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do sosu dyniowego.

Krok 3

Teraz wsyp Fix Knorr oraz cukier puder i wymieszaj dokładnie ciasto. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 4

Foremkę do pieczenia wysmaruj miękkim masłem i wysyp mąką.

Krok 5

Przelej ciasto do foremki. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Emilia Burkiewicz

    Emilia Burkiewicz, 05.11.2015

    Mi nie wyszło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to idealna słodka przekąska na jesień, która świetnie będzie pasować do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest ono nie tylko wilgotne i aromatyczne, lecz ma również piękny, pomarańczowy kolor. Serwować możesz je także w lecie – wówczas najlepiej smakować będzie na zimno, prosto z lodówki. Przed upieczeniem, dynię pokrój w drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Aby urozmaicić smak ciasta, możesz dodać do niego także rodzynki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, groszki czekoladowe lub pół szklanki soku pomarańczowego. Do jego przyprawienia najlepiej nadawać będzie się cynamon, gałka muszkatołowa oraz goździki. Piecz je przez sześćdziesiąt minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto możesz polać lukrem, na przykład cytrynowym, albo posypać cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakować będzie także z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.