Ciasto gruszkowe

- Krok 1Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
- Krok 2Kasię posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób gładkie ciasto.
- Krok 3Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- Krok 4Tortownicę posmaruj Kasią.
- Krok 5Ciasto rozwałkuj, wylep nim tortownicę, formując wysoki brzeg.
- Krok 6Spód nakłuj widelcem.
- Krok 7Podpiecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Krok 8Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plastry.
- Krok 9Ciasto posmaruj konfiturą morelową.
- Krok 10Gruszki rozłóż wachlarzowato na cieście.
- Krok 11Śmietanę, jajka i cukier ubij na jednolitą puszystą masę i polej nią gruszki.
- Krok 12Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
- Krok 13Piecz jeszcze około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Gruszki są popularnymi owocami, które można wykorzystywać na wiele sposobów – dzięki zróżnicowanym w smaku gatunkom, pasują zarówno jako dodatek do mięs, jak i składnik wypieków. Skorzystaj z tego przepisu na znakomite ciasto gruszkowe i przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować. Po wyrobieniu ciasta odłóż je do lodówki, dzięki czemu po wyjęciu stanie się bardziej elastyczne i łatwiej będzie rozłożyć je na blaszce. Rozwałkowane ciasto włóż do okrągłej formy tortowej lub do tarty – tak, aby brzegi były wyższe. By środek nie wyrósł zbyt mocno, ponakłuwaj go na całej powierzchni widelcem. Przygotowanie gruszek nie jest skomplikowane. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, nie musisz kroić ich na drobne kawałki, wystarczą grube paski. Spód ciasta posmaruj morelową konfiturą – zmięknie i nabierze owocowego smaku. Kawałki gruszek układaj w kształt wachlarza, który po upieczeniu stworzy efektowny wzór na cieście. Całość zalej masą ubitą z jajek, cukru i śmietany oraz posyp płatkami migdałowymi. Upiecz wyborne ciasto gruszkowe!