Ciasto gruszkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

polewa:

0.5 szklanki

2 łyżki

3 sztuki

40 gramów

750 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

Krok 2

Kasię posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób gładkie ciasto.

Krok 3

Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Tortownicę posmaruj Kasią.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wylep nim tortownicę, formując wysoki brzeg.

Krok 6

Spód nakłuj widelcem.

Krok 7

Podpiecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 8

Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plastry.

Krok 9

Ciasto posmaruj konfiturą morelową.

Krok 10

Gruszki rozłóż wachlarzowato na cieście.

Krok 11

Śmietanę, jajka i cukier ubij na jednolitą puszystą masę i polej nią gruszki.

Krok 12

Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Krok 13

Piecz jeszcze około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

1

Opinie o przepisie

  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska, 21.06.2017

    jakie wymiary tortownicy ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto gruszkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto gruszkoweCiasto gruszkowe

Gruszki są popularnymi owocami, które można wykorzystywać na wiele sposobów – dzięki zróżnicowanym w smaku gatunkom, pasują zarówno jako dodatek do mięs, jak i składnik wypieków. Skorzystaj z tego przepisu na znakomite ciasto gruszkowe i przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować. Po wyrobieniu ciasta odłóż je do lodówki, dzięki czemu po wyjęciu stanie się bardziej elastyczne i łatwiej będzie rozłożyć je na blaszce. Rozwałkowane ciasto włóż do okrągłej formy tortowej lub do tarty – tak, aby brzegi były wyższe. By środek nie wyrósł zbyt mocno, ponakłuwaj go na całej powierzchni widelcem. Przygotowanie gruszek nie jest skomplikowane. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, nie musisz kroić ich na drobne kawałki, wystarczą grube paski. Spód ciasta posmaruj morelową konfiturą – zmięknie i nabierze owocowego smaku. Kawałki gruszek układaj w kształt wachlarza, który po upieczeniu stworzy efektowny wzór na cieście. Całość zalej masą ubitą z jajek, cukru i śmietany oraz posyp płatkami migdałowymi. Upiecz wyborne ciasto gruszkowe!