Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

381

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

60 dekagramów

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 opakowania

5 łyżek

3 łyżki

1 szczypta

masa:

3 łyżki

0.5 litra

1 opakowanie

2 sztuki

2 opakowania

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec trzy placki.

Krok 2

Masa: Grysik ugotować na mleku i ostudzić.

Krok 3

Pozostałe składniki wymieszać mikserem wraz z ostygniętym grysikiem.

Krok 4

Przekładanie placków: 1. placek 2. masa 3. placek 4. powidło lub dżem 5. masa 6. placek 7. lekko posmarować masą 8. można posypać startą czekoladą lub kakaem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej