Knedliczki czeskie – przepis: ziemniaczane knedliki | Przepisy.pl pixel

Czeskie knedliczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
334 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w kostkę o boku 0,5 cm i namocz w mleku.

Czeskie knedliczki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki oraz odciśnięta z mleka bułkę i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Czeskie knedliczki  - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) okrągłe knedle. Gotowe odstaw na kilka minut aby podeschły.

Czeskie knedliczki  - Krok 3

Krok 4

Knedle układaj na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut. Na patelni podsmaż cebulkę, wlej 400 ml wody lub bulionu i dodaj sos pieczarkowy Knorr. Wymieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Knedle z sosem podawaj do duszonych mięs i gulaszów.

Czeskie knedliczki  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Osan1

    Osan1 , 12.11.2022

    Właśnie skończyłem jeść obiad według powyższego przepisu. Knedliczki wyszły przepyszne. Polecam każdemu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czeskie knedliczki Czeskie knedliczki

Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni czeskiej. Można podać je zarówno solo, jak i wykorzystać jako dodatek do mięsnego obiadu. dodatek do mięsnego obiadu. Bardzo dobrze komponować będą się z kotletami mielonymi, schabem, klopsikami w sosie czy z duszoną piersią z kurczaka. Do potraw z knedliczkami doskonale pasować będzie gulasz z mięsem i warzywami, sos koperkowy, grzybowy lub śmietanowo – ziołowy. Warto zaserwować je z ogórkami konserwowymi, kiszoną kapustą lub surówką z warzyw. Potrawę tą możesz przygotować także z nadzieniem mięsnym lub owocowym, na przykład truskawkowym lub śliwkowym. Gorące knedliczki najlepiej kroić przy pomocy zwykłej nitki, którą należy przeciągnąć pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim. Jeżeli chcesz zaserwować je na drugi dzień, podgrzej je na parze lub włóż do kuchenki mikrofalowej na trzydzieści sekund.