Ciasto kruche z dynią

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

428

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

3 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

16 gramów

4 sztuki

piana:

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

nadzienie:

400 gramów

100 gramów

3 łyżki

16 gramów

polewa:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zagnieść z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, Kasią i żółtkami na kruche ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części (jedna troszkę większa). Większą część włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie prostokątną blachę 25 na 36 cm wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.

Krok 3

Śliwki pokroić w talarki, wymieszać ze skórką pomarańczową i cukrem wanilinowym. Ubić białka z solą, dodając pod koniec cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Krok 4

Na ciasto wyłożyć dynię, następnie pianę oraz mieszankę śliwek, skórki pomarańczowej i cukru wanilinowego.

Krok 5

Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

Krok 6

Po upieczeniu przyrządzić polewę czekoladową: w garnuszku wymieszać wodę, cukier, Kasię i kakao.

Krok 7

Wszystko zagotować i poczekać, aż zgęstnieje. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kruche z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej