Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

170 gramów

670 mililitrów

2.5 łyżki

70 gramów

70 gramów

100 gramów

biszkopt:

8 sztuk

8 łyżek

8 łyżek

2 łyżeczki

6 łyżek

8 łyżek

polewa:

140 mililitrów

3 łyżki

2.5 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy.

Krok 2

Tortownicę (u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy Kasią i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty (możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy.

Krok 3

Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4

Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje (jak budyń). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny.

Krok 5

Kasię o temperaturze pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową. Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.

Krok 6

Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową.

Krok 7

Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą.

Krok 8

Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Wroblewska

    Kamila Wroblewska, 09.02.2019

    Ile to 140 ml gorzkiej czekolady ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej