Ciasto orzechowe z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

2 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

4 sztuki

4 sztuki

15 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem.

Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie przesiać przez sito.

Krok 3

Dodawać stopniowo do ubitych jajek na przemian z olejem.

Krok 4

Dodać orzechy, opłukane rodzynki oraz pokrojone jabłka.

Krok 5

Gdy jabłka są bardzo soczyste, można je wymieszać z 3 łyżkami tartej bułki.

Krok 6

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechowe z jabłkamiCiasto orzechowe z jabłkami

Szukasz inspiracji na wypiek, który nie wymaga użycia zbyt wielu składników? Skorzystaj z proponowanego przepisu na ciasto orzechowe z jabłkami. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej herbaty lub na podwieczorek. Jeśli chcesz wzmocnić orzechowy smak wypieku, oprócz orzechów włoskich wykorzystaj inne rodzaje, np. kalifornijskie, brazylijskie lub nerkowca. Jabłka pokrojone w kostkę warto wcześniej posypać cukrem, a jeśli puszczą zbyt wiele soku, odsącz je na pergaminie. Będą jeszcze bardziej słodkie, jeśli wymieszasz je z proszkiem budyniowym. Tak przygotowane jabłka dodaj do masy lub ułóż na wierzchu wypieku. Do dekoracji wykorzystaj roztopioną mleczną czekoladę albo gotową polewę. Dobrze sprawdzi się także cukier puder – pamiętaj tylko żeby oprószyć nim ciasto dopiero po ostygnięciu. Na koniec połóż na wierzchu kawałki orzechów. Ciasto orzechowe z jabłkami serwuj do gorącej kawy lub podawaj z ciepłym mlekiem. Przekonaj się, jak łatwo przygotujesz tę słodką przekąskę. Twoje zdanie jest dla nas bardzo cenne, podziel się nim w komentarzu.