Ciasto wiśniowe z kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

375 gramów

800 gramów

1 szczypta

100 gramów

650 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (pieczenie z termoobiegiem: 180°C). Świeże wiśnie umyj i wydryluj. Wiśnie ze słoika pozostaw do odsączenia na sitku do momentu przygotowania ciasta. Masę marcepanową pokrój w cienkie krążki.

Krok 2

Wymieszaj cukier, szczyptę soli i mąkę. W dużym garnku delikatnie rozpuść kostkę do pieczenia Kasia. Mieszankę cukru i mąki dodaj w całości do kostki do pieczenia Kasia i zamieszaj widelcem tak, aby powstała kruszonka.

Krok 3

Dwie trzecie kruszonki wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłońmi. Przykryj krążkami marcepana, pozostawiając między nimi spory odstęp. Przykryj warstwą wiśni. Pozostałą kruszonkę ponownie zamieszaj widelcem i rozłóż na wierzchu. Posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wiśniowe z kruszonką piecz w rozgrzanym piekarniku 30–35 minut, aż uzyska złotawo-brązowy kolor.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeżeli ciasto wiśniowe z kruszonką nie zostanie natychmiast zjedzone, możesz je po 2 lub 3 dniach ponownie zapiekać przez około 5 minut w piekarniku o takiej samej temperaturze, tak aby znów było chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto wiśniowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto wiśniowe z kruszonkąCiasto wiśniowe z kruszonką

Proste w przyrządzeniu ciasto wiśniowe upieczesz zarówno z owoców świeżych, jak i tych ze słoika. Dzięki temu możesz przygotować wyśmienity owocowy wypiek o każdej porze roku. Świeże wiśnie na początek umyj i starannie wydryluj, natomiast te ze słoika odsącz z zalewy. Następnie połącz składniki na kruszonkę, czyli mąkę pszenną, cukier oraz rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Mieszaj je za pomocą widelca, aż powstaną grudki ciasta. Nieco ponad połowę kruszonki umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszce i wylep starannie dno. Smak wiśni doskonale podkreśli pełna aromatu, słodka masa marcepanowa – powycinaj z niej krążki i ułóż na kruchym spodzie. Przykryj warstwą wiśni, a na koniec posyp resztą kruszonki i płatkami migdałowymi. Piecz do momentu, aż ciasto uzyska złocisto-brązowy kolor. Placek podawaj, gdy będzie jeszcze lekko ciepły, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany lub gałki lodów waniliowych. Zapisz nasz przepis na rewelacyjne ciasto wiśniowe z kruszonką i wypróbuj je przy najbliższej okazji.