Ciasto z dyni

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

300 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać. Jajka rozbić, dodać rozpuszczoną Kasię, suche składniki, rodzynki i startą dynię. Dobrze wymieszać.

Krok 3

Formę keksówkę nasmarować Kasią i wysypać tartą bułką.

Krok 4

Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę temp. 180 st. Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z dyniCiasto z dyni

Ciasto z dyni jest dobrą alternatywą dla bardzo słodkich wypieków. Charakteryzuje się ciemną barwą, a upieczone w podłużnej, prostokątnej formie będzie przypominać chleb. Można więc serwować je w postaci kanapek, np. z dodatkiem serka lub dżemu. Świetnie zaprezentuje się, jeśli udekorujesz je polewą lukrową i bakaliami. Zainspiruj się i zrób ciasto z dyni w sezonie jesiennym. Dynię ugotuj w kawałkach, aż stanie się miękka i zblenduj. Dodaj ją do masy przygotowanej z mąki utartej z jajkami oraz kostką do pieczenia. Podkreśl smak całości szczyptą przypraw. Doskonały będzie cynamon oraz kardamon. Smak ciasta urozmaicaj dodatkowymi składnikami. Sięgnij np. po posiekane lub zmielone orzechy włoskie, suszone owoce (morele, rodzynki, figi), daktyle lub skórkę z pomarańczy. Aby wypiek dobrze wyrósł, do masy dodaj sodę oczyszczoną lub zaczyn drożdżowy. Ciasto z dyni piecz w 180° C i podawaj zaraz po ostygnięciu. Dobrze będzie komponowało się z sokiem dyniowym. Koniecznie wypróbuj ten uniwersalny przepis.