Ciasto z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

883 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

200 gramów

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

1.5 łyżeczki

50 gramów

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, mąkę ziemniaczana i migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Miękką Kasię ucieramy z cukrem pudrem. .

Krok 3

Następnie dodajemy po 1 jajku. Cały czas ucierając mikserem dosypujemy powoli mąki, aż ciasto będzie puszyste i gładkie.

Krok 4

Truskawki myjemy i odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 5

Następnie usuwamy szypułki i kroimy na połówki.

Krok 6

Przygotowujemy tortownice o średnicy 25 cm. Smarujemy ją Kasia i posypujemy bułka tartą. Ciasto przekładamy do tortownicy i wciskamy w nie połowę truskawek, resztę układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy w 50-60 minut (do momentu, aż włożony w ciasto drewniany patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem).

4

Opinie o przepisie

  • Lucyna Hewett

    Lucyna Hewett, 30.05.2018

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalczyk

    Monika Kowalczyk, 11.06.2017

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karo Lina

    Karo Lina, 10.06.2016

    Super Przepis! Łatwy i mniamuśny:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik, 05.06.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z truskawkamiCiasto z truskawkami

Siła tkwi w prostocie! Co powiesz na łatwe ciasto truskawkowe? Wystarczy tylko kilka składników, żeby cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Placek ucierany z truskawkami to klasyk, który piekły jeszcze nasze babcie. Warto wrócić do czasów dzieciństwa, bo dom pachnący świeżym wypiekiem z owocami zawsze poprawia humor.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają sentyment do tradycyjnych wypieków. Ucierane ciasto z truskawkami nigdy nie wychodzi z mody, więc w sezonie truskawkowym to pozycja obowiązkowa.

Na jaką okazję?

Ciasto truskawkowe jest dobre na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Ciasto ucierane, nazywane też piaskowym, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najczęściej piecze się z niego ciasta z owocami, babki oraz keksy.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z truskawkami to nie tylko ucierana masa – przysmak zyska jeszcze ciekawszy smak, jeśli zostanie wzbogacony o mielone migdały. Bo szczypta nowoczesności nie zaszkodzi tradycyjnym przepisom.