Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.2 szklanki

2 łyżki

0.2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i rozgnieć. Z ciasta francuskiego wytnij dwa krążki o średnicy 22 centymetrów.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj jedno jajko, starty parmezan, ser Ricotta oraz oliwę.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Formę na tarte wyłóż krążkiem ciasta francuskiego, nałóż masę z ziemniaków i przykryj drugim kawałkiem ciasta.

Krok 5

Sklej brzegi ciasta i posmaruj na wierzchu jajkiem ubitym z wodą.

Krok 6

Ciasto nakłuj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz, do czasu gdy ciasto zyska złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej