Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.2 szklanki

2 łyżki

0.2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i rozgnieć. Z ciasta francuskiego wytnij dwa krążki o średnicy 22 centymetrów.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj jedno jajko, starty parmezan, ser Ricotta oraz oliwę.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Formę na tarte wyłóż krążkiem ciasta francuskiego, nałóż masę z ziemniaków i przykryj drugim kawałkiem ciasta.

Krok 5

Sklej brzegi ciasta i posmaruj na wierzchu jajkiem ubitym z wodą.

Krok 6

Ciasto nakłuj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz, do czasu gdy ciasto zyska złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zalewajka I
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej