Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

0.2 szklanki

2 łyżki

0.2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i rozgnieć. Z ciasta francuskiego wytnij dwa krążki o średnicy 22 centymetrów.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj jedno jajko, starty parmezan, ser Ricotta oraz oliwę.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Formę na tarte wyłóż krążkiem ciasta francuskiego, nałóż masę z ziemniaków i przykryj drugim kawałkiem ciasta.

Krok 5

Sklej brzegi ciasta i posmaruj na wierzchu jajkiem ubitym z wodą.

Krok 6

Ciasto nakłuj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz, do czasu gdy ciasto zyska złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej