
Składniki
175 mililitrów
3 sztuki
4 łyżki
null
500 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni.
Krok 2
Umyj śliwki i usuń z nich ogonki i pestki.
Krok 3
Jajka ubij z 3 łyżkami cukru pudru i dodaj mąkę i mleko i wszytko dobrze wymieszaj.
Krok 4
Weź naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Do niego włóż ciasto, wygładź i ułóż na nim śliwki.
Krok 5
Piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej