Clafoutis ze śliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Clafoutis ze śliwek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 mililitrów

3 sztuki

4 łyżki

null

500 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni.

Krok 2

Umyj śliwki i usuń z nich ogonki i pestki.

Krok 3

Jajka ubij z 3 łyżkami cukru pudru i dodaj mąkę i mleko i wszytko dobrze wymieszaj.

Krok 4

Weź naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Do niego włóż ciasto, wygładź i ułóż na nim śliwki.

Krok 5

Piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Clafoutis ze śliwek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej