Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną
łatwe
270 osób zapisało

Składniki
na tosty z marchewkowym twarożkiem:
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
125 gramów
1 łyżka
45 gramów
60 gramów
50 gramów
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
na sałatkę warzywną:
115 gramów
150 gramów
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ser rozgnieć widelcem, razem z orzechami, jogurtem, chrzanem i startymi na tarce o grubych oczkach marchewką i selerem. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek i przyprawy.

Krok 2
Chleb podpiecz w tosterze.

Krok 3
Przygotuj sałatkę. Do miski wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Oliwę połącz z przyprawą uniwersalną Knorr i oregano. Polej sałatkę.

Krok 4
Twarożek podawaj z pieczywem i sałatką warzywną.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną
Pożywne tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną to zdrowe danie śniadaniowe, pełne chrupiących dodatków. Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem urozmaicisz startą marchewką i selerem korzeniowym. Te niecodzienne składniki bardzo dobrze skomponują się zresztą produktów. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj starte warzywa, zmielone orzechy włoskie oraz jogurt naturalny, który połączy całość w kremową masę. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, a także tartym chrzanem, dzięki któremu łagodny ser i słodkie warzywa nabiorą wyrazistego, pikantnego smaku. Do serka podaj szybką w przygotowaniu sałatkę. Kawałki chrupiących rzodkiewek i słodkich pomidorków koktajlowych, żółtych lub czerwonych, wymieszaj z pestkami słonecznika (upraż je na suchej patelni na złocisty kolor, by nabrały orzechowego posmaku). Całość polej sosem ziołowym z bazylią i oregano. Do tak przygotowanego pożywnego śniadania podaj rumiane tosty z chleba razowego. Podawaj z czarną lub zieloną gorzką herbatą. Zacznij dzień z naszym przepisem na śniadanie!