
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 kilograma
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
0.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior podziel na różyczki, cebulę i czosnek posiekaj, ziemniaki i jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2
Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry, a następnie smaż, mieszając przez kilka minut.

Krok 3
Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10 minut.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z napojem kokosowym.

Krok 5
Wlej płyn do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś curry z kalafiora, aż warzywa zmiękną.

Krok 6
Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kalafiora
Curry to nie tylko popularna orientalna przyprawa, ale także hinduskie danie, którego składniki połączone są gęstym sosem. Można przyrządzać je z ryb lub kurczaka, popularne są też w wersji bezmięsnej. W naszym przepisie na curry z kalafiora znajdziesz pyszną kompozycję azjatyckich smaków i kolorowych dodatków. To jednogarnkowe danie możesz podać na wiele sposobów: z chlebkiem chapati lub naan, z klasycznym pieczywem pszennym albo z ryżem serwowanym w osobnej miseczce.
Dla kogo?
Przepis na curry z kalafiora to świetna propozycja dla wegetarian oraz wszystkich, którzy lubią aromatyczne, rozgrzewające potrawy.
Na jaką okazję?
Curry z kalafiora sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację. Jest to również świetny wybór na spotkanie ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Curry z kalafiorem można przygotować w wielu wersjach, dostosowując przyprawy do własnych upodobań. Można dodać więcej chili lub złagodzić je napojem kokosowym dla delikatniejszego aromatu.
Dla urozmaicenia:
Curry z kalafiora można wzbogacić o ciecierzycę, co zwiększy zawartość białka w daniu, lub dodać garść orzechów nerkowca, które nadadzą potrawie wyjątkową teksturę.
Jeśli curry z kalafiora przypadło Ci do gustu, koniecznie sprawdź również przepisy na musakę z cukinią oraz burrito z mięsem mielonym. Smacznego!