Curry z krewetkami i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z krewetkami i dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.

Krok 3

Wlej mleko kokosowe i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 4

Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.

Krok 5

Do gotującego sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.

Krok 6

Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.

1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92 , 08.10.2020

    Przepis ułożony nie po kolei. Nie wiadomo jak to przygotować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z krewetkami i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z krewetkami i dyniąCurry z krewetkami i dynią

Zainspiruj się kuchnią tajską i przyrządź na obiad aromatyczne słodko-pikantne curry z krewetkami. Jego smak znakomicie uzupełnia dynia – obrana ze skóry, pokrojona w kostkę i podsmażona z drobno posiekanym czosnkiem oraz startym na tarce świeżym imbirem. Połowę przełóż do miski, a resztę zalej mlekiem kokosowym, które nada potrawie delikatny posmak, a także kremową konsystencję. Do potrawy dodaj szczyptę przyprawy curry i całość duś przez chwilę, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją na gładki, jednolity sos. Wrzuć do niego odłożone wcześniej kawałki dyni oraz garść podsmażonych krewetek, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do curry sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Jeśli lubisz wyrazistsze dania, użyj także odrobiny chili. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – wystarczy skorzystać z naszego przepisu na wyśmienite curry z krewetkami i dynią.