Czekoladowe cudo

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

6 łyżek

masa:

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

2 łyżki

piana:

0.5 litra

2 opakowania

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Przesiewamy przez sitko resztę składników (aby nie było grudek). Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i posypanej kaszką manną (aby biszkopt się nie przykleił).

Krok 2

Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z Kasią. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

Krok 3

Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami i smarujemy wierzch ciasta. Wiorki prażymy na patelni aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch placka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe cudo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej