Czereśniowe z pianką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

59

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

pianka:

4 sztuki

0.5 szklanki

30 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy Kasię i siekamy nożem. 

Krok 2

Następnie cukier, cukier waniliowy, żółtka - zagniatamy ciasto. Gdy już będziemy mieli gotowe, wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Krok 3

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą, na tak przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto na spód i na brzegi na wysokość około 3 cm.

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i wkładamy ciasto, żeby nam się podpiekło około 15 minut.

Krok 5

Z białek ubijamy pianę, a gdy będzie sztywna, wsypujemy cukier i nadal ubijamy na lśniącą masę.

Krok 6

Czereśnie drylujemy z pestek i odsączamy na sitku, posypujemy galaretką i wsypujemy do ubitej piany.

Krok 7

Na podpieczone ciasto wylewamy pianę i całość pieczemy jeszcze 50 minut w 150 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czereśniowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również