
Składniki
300 gramów
2 łyżki
250 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem.
Krok 2
Kiedy śmietanka jest już w miarę sztywna dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Krok 3
Wkładamy do pucharków po 2 gałki lodów, dodajemy wiśnie w likierze i na samą górę kładziemy łyżkę bitej śmietany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z wiśniami
Lody czekoladowe w połączeniu z owocami i bitą śmietaną stanowią wyjątkowo smaczny i uniwersalny deser, którego przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Do przygotowania ostatniego z wymienionych elementów potrzebować będziesz słodkiej śmietany kremówki. Przed użyciem dobrze ją schłódź w lodówce – dzięki temu łatwiej będzie ją ubić na sztywną pianę. Kiedy śmietana będzie miała w miarę spójną konsystencję, dodaj do niej cukier puder, który nie tylko nada jej słodyczy, ale również sprawi, że będzie trwalsza. W każdym z pucharków umieść odpowiednią porcję lodów, obok nich kładąc wydrylowane wiśnie w likierze. Całość ozdób przygotowaną wcześniej bitą śmietaną, którą możesz dodatkowo oprószyć wiórkami białej lub gorzkiej czekolady, posypką cukierniczą czy wiórkami kokosowymi. Obok gałek lodów możesz umieścić waflowe minirurki. Tak przygotowany deser idealnie sprawdzi się nie tylko jako letni podwieczorek, ale również poza sezonem. Sprawdź nasz prosty przepis i podziel się opinią. Życzymy smacznego.