
Składniki
2 łyżki
150 gramów
400 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
250 mililitrów
1.5 łyżki
2 łyżki
200 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę dymkę posiekaj i podduś na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Dodaj pastę curry, sos rybny oraz wlej mleko i bulion. Kiedy płyn zagotuje się, dorzuć dynię z ziemniakami i chwileczkę gotuj.
Krok 3
W tym czasie podsmaż krewetki na patelni i wlej sok z limonki i wrzuć pokrojone na kosteczkę mango. Podduś chwilę.
Krok 4
Ryż polej sosem, na to nałóż krewetki i posyp bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej