Domowy kisiel truskawkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Domowy kisiel truskawkowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

17

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, urwij szypułki, a następnie zmiksuj.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 1

Krok 2

Następnie zagotuj je z dodatkiem cukru.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 2

Krok 3

Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej ją do garnka z truskawkami.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 3

Krok 4

Cały czas mieszając ponownie zagotuj kisiel.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 4

Krok 5

Kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij go z kuchenki i rozlej do pucharków bądź miseczek.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielony koktajl
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy kisiel truskawkowyDomowy kisiel truskawkowy

Domowy kisiel truskawkowy to deser znany wielu osobom z dzieciństwa – sprawdzi się też wyśmienicie na fit drugie śniadanie. Ten przygotowany samodzielnie będzie smakował o wiele lepiej niż wersja z torebki, a jego przyrządzenie wcale nie jest bardziej skomplikowane. Użyj świeżych truskawek, a poza sezonem wykorzystaj mrożone. Umyj je, zmiksuj na gładki mus i zagotuj z niewielką ilością cukru białego albo trzcinowego, żeby kisiel miał lepszy smak, a owocowy mus lepiej zgęstniał. Kiedy zacznie się gotować, wlewaj do niego powoli wodę z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, która zagęści mus i nada mu charakterystycznej dla kisielu konsystencji. Jeśli wolisz rzadki kisiel, zmniejsz ilość skrobi, jeśli gęsty – dodaj jej nieco więcej. Domowy kisiel z dużą ilością owoców to świetna zdrowa alternatywa dla gotowych słodyczy i deserów. Dzięki truskawkom jest on doskonałym źródłem witaminy C (128 mg, tzn. 161% DRWS) i stanowi godną polecenia propozycję dla wszystkich tych, którzy starają się zdrowo odżywiać i dbać o szczupłą sylwetkę. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, że fit kisiel może być pyszny!