Drożdżowe racuszki z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe racuszki z ziemniaków

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.7 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij i zalej gorącym mlekiem.

Krok 2

Wymieszaj z żółtkami i drożdżami.

Krok 3

Bułkę namocz w mleku, a potem dodaj do masy.

Krok 4

Dopraw skruszonymi Mini kostkami Smażona cebula Knorr i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

Krok 5

Białka ubij i wymieszaj z masą ziemniaczanej.

Krok 6

Formuj cienkie placki i smaż z obu stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe racuszki z ziemniaków  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej