Dyniowe cupcakes

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

49 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

babeczki:

1 sztuka

175 gramów

100 gramów

225 gramów

1 opakowanie

150 gramów

3 sztuki

75 mililitrów

70 gramów

dekoracja:

115 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik (elektryczny) do 200°C. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie. Zetrzyj cienko skórkę na drobnej tarce do rondla. Wyciśnij sok z pomarańczy. Ok. 3 łyżek soku dodaj do skórki w rondlu, resztę zachowaj do przygotowania dekoracji. Dodaj dynię do rondla i gotuj przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Mieszaj regularnie. Zdejmij z ognia i zmiażdż dynię tłuczkiem lub drewnianą łyżką.

Dyniowe cupcakes - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto na babeczki: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Mieszając drewnianą łyżką lub mikserem, dodaj Kasię, cukier puder, jajka, mleko i szczyptę soli. Mieszaj przez 3-4 minuty aż ciasto będzie gładkie. Ciągle mieszając, dodaj dyniowe purée.

Dyniowe cupcakes - Krok 2

Krok 3

Połowę ciasta (po ok. 2 łyżki) rozłóż równo do papilotek.

Dyniowe cupcakes - Krok 3

Krok 4

Resztę ciasta wymieszaj z kremem orzechowym, a następnie rozłóż na pierwszej warstwie ciasta w papilotkach. Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Zostaw do wystygnięcia.

Dyniowe cupcakes - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj cukier puder z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy, aż powstanie gęsty, gładki lukier. Rozpuść polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę przykryj warstwą białego lukru. Za pomocą rękawa na każdej babeczce narysuj polewą 4 okręgi, od najmniejszego do największego.

Dyniowe cupcakes - Krok 5

Krok 6

Narysuj pajęczynę: przeciągnij końcem wykałaczki przez kręgi, od środka babeczki do brzegu.

Dyniowe cupcakes - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Możesz udekorować babeczki pająkami z cukru.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola Cieślak

    Mariola Cieślak, 08.10.2016

    Zuzanko, liczę na Ciebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowe cupcakes - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowe cupcakesDyniowe cupcakes

Dyniowe cupcakes to efektowna propozycja na słodką warzywną przekąskę. Sekretem tych słodkości jest orzechowy krem (możesz zdecydować się również na czekoladowy), który  dodaje się do części ciasta, oraz aromatyczna polewa stworzona na bazie dyni i pomarańczy. Dzięki dodatkowi tych ostatnich, ciasto zyskuje nie tylko atrakcyjny kolor, ale także przyjemną konsystencję i słodycz. Do formy na muffiny wyłożonej kolorowymi papilotkami nakładaj część masy dyniowej i część orzechowej. Nie napełniaj ich do końca – pamiętaj, że urosną podczas pieczenia. Z lukru, soku pomarańczowego i polewy czekoladowej przygotuj dekoracje. Lukier nakładaj na dyniowe cupcakes dopiero wtedy, kiedy wystygną, a następnie za pomocą cienkiego patyczka narysuj dowolne wzory z czekolady. Te słodkości doskonale sprawdzą się na wiele okazji – narysuj na nich pajęczyny i serwuj na Halloween albo Andrzejki, świetne będą też na drugie śniadanie albo podwieczorek. Upiecz je, korzystając z naszego przepisu i przekonaj się, jakie to łatwe.