Dyniowe cupcakes

- Krok 1Nagrzej piekarnik (elektryczny) do 200°C. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie. Zetrzyj cienko skórkę na drobnej tarce do rondla. Wyciśnij sok z pomarańczy. Ok. 3 łyżek soku dodaj do skórki w rondlu, resztę zachowaj do przygotowania dekoracji. Dodaj dynię do rondla i gotuj przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Mieszaj regularnie. Zdejmij z ognia i zmiażdż dynię tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
- Krok 2Przygotuj ciasto na babeczki: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Mieszając drewnianą łyżką lub mikserem, dodaj Kasię, cukier puder, jajka, mleko i szczyptę soli. Mieszaj przez 3-4 minuty aż ciasto będzie gładkie. Ciągle mieszając, dodaj dyniowe purée.
- Krok 3Połowę ciasta (po ok. 2 łyżki) rozłóż równo do papilotek.
- Krok 4Resztę ciasta wymieszaj z kremem orzechowym, a następnie rozłóż na pierwszej warstwie ciasta w papilotkach. Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Zostaw do wystygnięcia.
- Krok 5Wymieszaj cukier puder z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy, aż powstanie gęsty, gładki lukier. Rozpuść polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę przykryj warstwą białego lukru. Za pomocą rękawa na każdej babeczce narysuj polewą 4 okręgi, od najmniejszego do największego.
- Krok 6Narysuj pajęczynę: przeciągnij końcem wykałaczki przez kręgi, od środka babeczki do brzegu.

Możesz udekorować babeczki pająkami z cukru.

Dyniowe cupcakes to efektowna propozycja na słodką warzywną przekąskę. Sekretem tych słodkości jest orzechowy krem (możesz zdecydować się również na czekoladowy), który dodaje się do części ciasta, oraz aromatyczna polewa stworzona na bazie dyni i pomarańczy. Dzięki dodatkowi tych ostatnich, ciasto zyskuje nie tylko atrakcyjny kolor, ale także przyjemną konsystencję i słodycz. Do formy na muffiny wyłożonej kolorowymi papilotkami nakładaj część masy dyniowej i część orzechowej. Nie napełniaj ich do końca – pamiętaj, że urosną podczas pieczenia. Z lukru, soku pomarańczowego i polewy czekoladowej przygotuj dekoracje. Lukier nakładaj na dyniowe cupcakes dopiero wtedy, kiedy wystygną, a następnie za pomocą cienkiego patyczka narysuj dowolne wzory z czekolady. Te słodkości doskonale sprawdzą się na wiele okazji – narysuj na nich pajęczyny i serwuj na Halloween albo Andrzejki, świetne będą też na drugie śniadanie albo podwieczorek. Upiecz je, korzystając z naszego przepisu i przekonaj się, jakie to łatwe.